Samfunn

Regjeringen tilbyr oppdrettsnæringen økt fleksibilitet for å øke lakseproduksjonen.

Regjeringen øker grensen for hvor mye laks som kan stå i merdene

For å unngå å prise seg ut av markedet som følge av mangel på laks iverksetter fiskeriministeren radikale tiltak for å øke produksjonen for oppdrettsnæringen.

Publisert Sist oppdatert

– Laksen er Norges viktigste merkevare. Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding torsdag morgen.

Målet er å gi oppdrettsnæringen «økt fleksibilitet slik at de kan utnytte eksisterende kapasitet bedre». Det gjøres ved å heve taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

På den måten skal oppdretteren kunne utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre.

Fiskeriministeren understreker at det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det derfor ikke er mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi.

– Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden. For industrien vil dette gi økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer, sier Sandberg.

80/20

Ordningen tilbys mot et vederlag på 1,5 mill. kroner per tillatelse. 80 prosent av inntektene fra prøveordningen vil tilfalle kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet, og skal fordeles etter fordelingsnøkler fastsatt i havbruksfondet.

De resterende 20 prosent av inntektene tilfaller staten. Miljøkonsekvensene av modellen er vurdert som forsvarlig, skriver departementet.

– Vi begynner å se fruktene av det arbeidet næringen og myndighetene har gjort for å redusere luseproblematikken. Stadig færre anlegg overskrider lusegrensen og lusenivået var lavt første halvår i år, sier Sandberg.

Han påpeker samtidig at det er opp til den enkelte oppdretter å vurdere hva som er forsvarlig drift. Mattilsynet kommer til å operere på vanlig måte.

«Dersom det viser seg at miljøpåvirkningen blir uakseptabelt høy, vil områder med for høy miljøpåvirkning kunne bli pålagt å redusere kapasiteten gjennom det nye trafikklyssystemet fra 2017,» heter det i meldingen.

Fiskeridirektoratet vil om kort tid lyse ut tilbudet. Påmeldingsfristen vil være 1. september.

Powered by Labrador CMS