Samfunn

Erna Solberg har daglig hatt 371 innlegg i sosiale medier så langt i år.

Solberg på sosiale medier-toppen

Statsministeren blir oftest omtalt i sosiale medier. Allikevel er det ikke hun som skaper mest engasjement.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært stort engasjement rundt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på sosiale medier i det siste, men øverst på regjerginsmedlemmenes sosiale mediertopp er statsminister Erna Solberg.

Ved hjelp av medieovervåkningsbyrået Retriever og Fanpage Karma, har DN laget en oversikt over de ti regjeringsmedlemmene som er mest aktive på sosiale medier. Solberg går av med klar seier. Siden 1. januar i år har hun vært nevnt i over 120.000 innlegg på ulike sosiale medier-plattformer. Det tilsvarer 371 innlegg om dagen, som handler om Solberg eller innlegg som Solberg selv har delt.

Her er ti på topp-listen:

Antall innlegg siden 1. januar 2016. Plattformene som er inkludert er Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, Instagram, blogger og forum. (Kilde: DN/Retriever)

Listhaug skaper mer engasjement

Retriever følger alle stortingsrepresentantene og lager samlestatistikk over innlegg, bilder og tweets de selv deler eller som de er nevnt i.

Kristina Nilsen, analysesjef i Retriever, understreker at de bare henter statistikk fra åpne kanaler, altså ikke private Facebook-sider, men at statistikken allikevel gir en god indikasjon på trafikken som handler om politikerne på sosiale medier.

– Men alltid antallet innlegg henger ikke alltid sammen med hvor stor debatten blir, sier hun.

Sylvi Listhaug har verken flest følgere eller mest trafikk, men hun skaper stort engasjement. Hennes offisielle Facebook-side har 96.685 følgere, mot Erna Solbergs 178.114 følgere. Allikevel skaper Listhaugs Facebook-innlegg engasjement blant 10,8 prosent av følgerne hennes. Til sammenligning skaper Erna Solbergs innlegg et engasjement på 1,1 prosent blant følgerne.

– Mer demagogisk

– Det er forskjell på når Torbjørn Røe Isaksen deler at han har vært i besøk i en barnehage med et innlegg om Høyres barnehagepolitikk, og på Listhaugs blogginnlegg som belyser hennes ideologi gjennom personlige forhold. Listhaug har et mer demagogisk språk, og det vekker stor debatt, sier Nilsen.

Som nummer fem blant dem med flest antall innlegg på sosiale medier er Vidar Helgesen. Nilsen var overrasket over å finne klima- og miljøministeren så høyt på listen.

– Jeg tror det kan handle om at han styrer et politikkområde som mange er opptatt av, og slik trekkes inn i debatten. Han har jo et helt annet nærvær på sosiale medier enn for eksempel Listhaug. Det handler mer om realpolitikk, og saklig diskurs omkring konkrete tiltak. Ingen har vært ekstremt rasende på ham, ikke på den måten Sylvi Listhaug nå har ertet på seg folk.

Powered by Labrador CMS