Arbeidsliv

Fire oljeplattformer ligger i opplag på Ågotnes utenfor Bergen. Oljeindustrien har vært i fritt fall på grunn av rekordlav oljepris. Men nå kan de se ut til at tåken letter.

SSB: Tåken over norsk økonomi letter i 2017

Mindre fall i oljeinvesteringene, lave renter, ekspansiv finanspolitikk og økt vekst internasjonalt ventes gradvis å øke veksten i norsk økonomi framover, ifølge SSB.

Publisert Sist oppdatert

Petroleumsnæringen vil være en viktig del av norsk økonomi i mange år fremover, slår Statistisk sentralbyrå fast i en fersk rapport om utsikter for norsk og internasjonal økonomi fram til 2019. De legger likevel ikke skjul på at Norge er inne i en omstillingsfase:

– Fallet i oljeprisen har forsterket presset på å få ned kostnadene både hos utvinningsselskapene og hos bedrifter som leverer til petroleumsnæringen. Selv om aktiviteten i næringen skulle holdes godt oppe framover, vil etterspørselen etter arbeidskraft i både utvinningsnæringen og leverandørindustrien likevel kunne bli redusert som følge av effektivisering, heter det i rapporten, som slår fast at 'oljenedturen ikke betyr at oljeæraen er over.'

Tross stigende arbeidsledighet og utfordringer knyttet til petroleumsindustrien, er der ingen grunn til å øke offentlig sysselsetting "kun for kortsiktig å avhjelpe en situasjon med arbeidsløshet," mener SSB:

– Det er stor etterspørsel etter mange tjenester som finansieres over skatteseddelen, særlig innen helse og omsorgstjenester, men også innenfor utdanning og integrering av flyktninger. Videre kan overgang til lav-utslipps-samfunnet samt betydelig etterslep i vedlikehold av offentlig infrastruktur, innebære store behov. Personer med kompetanse fra petroleumsnæringen kan bidra til å realisere forbedringer på disse og andre områder.

Kort- eller langsiktig?

Rapporten fremhever at det kan bli et motsetningsforhold mellom kort- og langsiktige hensyn i norsk arbeidsliv det kommende året.

– Kortsiktige sysselsettingstiltak som bidrar til å låse ressurser i mindre produktive anvendelser, kan gi redusert velferd på lang sikt. En langsiktig strategi for å øke omfanget av innovasjon kan innebære å sikre foretak som konkurrerer internasjonalt gode vilkår, herunder god tilgang på høyt utdannet og relevant arbeidskraft. Langsiktige gevinster ved å finne tiltak som bedrer produktiviteten i vid forstand innenfor helse- og omsorgssektoren, privat og offentlig, kan også være stor og vil øke etter hvert som denne virksomheten utgjør en stadig større del av økonomien. Å finne riktig balanse mellom kortsiktige og langsiktige tiltak er viktig for å få til en god omstilling for norsk økonomi, lyder SSBs konklusjon.

Ledigheten noe ned

Litt høyere økonomisk vekst vil bidra til at toppen i arbeidsledigheten trolig nås i løpet av det kommende året, med et årsgjennomsnitt på 4,7 prosent av arbeidsstyrken, anslår Statistisk sentralbyrå (SSB).

– I 2015 økte BNP Fastlands-Norge med bare 1,0 prosent, og vi regner med enda litt lavere vekst i år, slår SSB fast.

Powered by Labrador CMS