Arbeidsliv

Leger og andre akedmikere ved norske sykehus gikk ut i i streik 6. september. 21 dager senere bekrefter partene at de snakker sammen, men at ingen snarlig løsning er i sikte.

Sykehusstreiken: Nå snakker partene sammen

I dag trappes streiken blant akademikere på norske sykehus ytterligere opp. Samtidig bekrefter partene at de er tilbake ved forhandlingsbordet.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med tirsdag morgen gikk ytterligere 36 leger og psykologer ved syv sykehus ut i streik. Dermed er totalt 569 ansatte ved 13 sykehus i konflikt.

Det er 21 dager siden det ble brudd i meklingen mellom Akademikerne og Spekter. Hovedkonflikten står om legenes arbeidstid.

I en pressemelding onsdag morgen bekrefter forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse at det nå pågår samtaler partene imellom, etter at Spekter kom med et løsningsforslag. Frøyland avviser imidlertid at det er en snarlig løsning i sikte, og karateriserer Spekters forslag som «punkter til diskusjon».

– For hver dag som går vokser tillitskrisen ved norske sykehus seg større. (...) Vi må finne en løsning på denne konflikten før skaden blir enda mer alvorlig, sier han, og legger til at det er positivt at Spekter har tatt initiativ til dialog.

Etter 30 dager i streik tvinges partene til å mekle.

– Da er det pasientenes helsetjeneste som står igjen som den store taperen. Derfor er min beskjed til sykehusdirektørene nå at det er ikke er noen skam å snu. Dere vet hva som skal til, sier Frøyland.

De 36 legene og psykologene som gikk ut i streik onsdag jobber ved Akershus universitets-sykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold, Helse Stavanger, Sunnaas sykehus, St. Olavs Hospital og Helse Midt RHF. Totalt har Akademikerne nå 569 medlemmer i streik ved 13 sykehus. Dette er leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer og samfunnsvitere.

Det påpekes som vanlig at opptrappingen ikke setter liv og helse i fare, og at akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet.

– Det er sterkt beklagelig for pasientene som får utsatt sin sykehusbehandling at Legestreiken pågår på tredje uken. Dette er imidlertid en lovlig streik. Dersom Legeforeningen finner ut at de vil endre det kravet de selv har kalt et ultimatum, er Spekter og helseforetakene selvsagt innstilt på å møte til forhandlinger for å finne en løsning på streiken, skriver Spekter på egne nettisder.

– For hver dag som går vokser tillitskrisen ved norske sykehus seg større

Powered by Labrador CMS