Samfunn

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (t.v.) sammen med politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt Oslo lufthavn onsdag.

Passkontrollen på Gardermoen får midler som var øremerket til asylreturer

Penger fra Politiets utlendingsenhet ble omdisponert til passkontrollen på Gardermoen. Da blir det enda vanskeligere å nå regjeringens mål om å sende ut rekordmange asylsøkere uten lovlig opphold.

Publisert Sist oppdatert

Situasjonen på Gardermoen har forverret seg ytterligere de siste ukene, med timelange køer i passkontrollen. Nå varsler hovedvernombudet at grensekontrollen stenger ved midnatt om det ikke kommer en løsning.

Politidirektoratet har besluttet å omdisponere 17,1 millioner kroner. Øst politidistrikt har brukt midlene til å øke bemanningen i grensekontrollen med 14 stillinger.

Midlene er hentet fra Politiets utlendingsenhet (PU), som blant annet sørger for utsendelser av personer som ikke har lovlig opphold i Norge. Omdisponeringen av pengene skal vare ut året.

– Det er overraskende at man tar midler som er øremerket til å jobbe mot justisministerens fremste mål - uttransportering av personer uten opphold, sier Andreas Wahl, leder av Politiets fellesforbund PU.

Henger etter

Justisminister Anders Anundsen har flagget høyt med målet om å returnere 9.000 personer uten lovlig opphold innen året er omme. Per 31. juli var 4517 personer sendt ut av landet, ifølge tall fra Politiet. Dermed var man halvveis først etter syv måneder.

Wahl forteller at Utlendingsenheten henger etter, og er skeptisk til om de vil nå målet før året er omme.

– Vi fikk midlene får å nå regjeringens ambisiøse mål om å sende ut rekordmange. Nå har noen av pengene har blitt omdisponert til Øst politidistrikt, sier han.

Wahl sier det er et sykdomstegn at politiet har så lite penger, at eneste løsning på et problem er å ta midler fra et prioritert område.

Sikkerhetstrussel

Wahl bekymrer seg også for at omdisponeringen kan gå utover arbeidet med ID-avklaringer.

– Det finnes tusenvis av utlendinger vi ikke vet hvem er. Med tanke på trusselbilde i Europa, er det uklokt å fjerne ressurser fra dette området, sier han.

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt sa til NTB onsdag at han mener konsekvensene ved omprioriteringen blir beskjedne. Han mener ressursene gjør best nytte for seg i tilknytning til grensekontroll, som også er en del av utlendingsfeltet.

– Pengene er satt av fra regjeringen for å sørge for å sikre måltallet på uttransporter. Det er kreativt å putte disse pengene i passboksene. Jeg tviler på at det var dette regjeringen hadde i tankene da de bevilget midler til dette arbeidet, sier Wahl.

– Mindre behov i PU

Kåre M. Hansen, seniorrådgiver i Politidirektoratet, påpeker at ankomsttallene i 2016 ligger vesentlig under det som først var antatt ved tildeling av budsjettmidler til PU.PU fikk i 2016 tildelt et budsjett som var basert på en antagelse om 33.000 asylankomster.

– Derfor har det oppstått et mindre behov i PU, mens arbeidet med økte måltall på bort- og utvisninger i politidistriktene har medført et merbehov. Midlene er således omfordelt internt i politiet, men formålet er det samme: retur av personer uten lovlig opphold, skriver Hansen i en mail til Ukeavisen Ledelse.

Han understreker at alle tolv politidistrikt har fått midler fra denne omdisponeringen. Øst politidistrikt har fått den største andelen, og har brukt pengen til å oppbemanne passkontrollen.

– Økt kontrollvirksomhet er ett av virkemidlene til å kunne øke antall bort- og utvisninger, selv om hovedformålet var å styrke passkontrollen, sier Hansen.

Hansen skriver at finansieringen av returarbeidet er ivaretatt opp mot måltallet på 9.000 uttransporteringer.

Powered by Labrador CMS