Samfunn

Kinesiske Global Times skriver på lederplass at Donald Trump er umoden og forstår like lite om diplomati som et barn.

Kina truer med å stanse samarbeid med USA

USAs kommende president Donald Trump sier han ikke vil bli diktert av Kina. Han føler seg ikke forpliktet til å følge “ett Kina»-prinsippet, med mindre USA har interesse av det.

Publisert Sist oppdatert

Kina truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

Trump utfordrer USAs Kina-politikk

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sier Trump til nyhetskanalen Fox søndag, da han nok en gang forsvarte sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans leder, Tsai Ing-wen nylig.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sier Trump.

Trump anklager Kina for ikke å samarbeide med USA om håndtering av sin valuta, Nord-Korea og deres kjernefysiske våpen og den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning. Han mener at Kina kunne tatt tak i situasjonen i Nord-Korea.

– De hjelper oss ikke i det hele tatt, sier Trump.

Ifølge Trump ble han varslet et par timer før Taiwans president ringte ham, ikke uker eller enda lenger, som det har vært spekulert i. Han sier det ville vært respektløst å ikke besvare samtalen fra Tsai da hun ringte for å gratulere ham med presidentvalget.

– Det var en veldig fin, kort samtale. Og hvorfor skal en annen stat kunne si at jeg ikke skulle motta samtalen, spør Trump.

Kinesisk avis advarer

Kinesiske Global Times advarer Donald Trump mot å droppe “ett Kina»-politikken og skriver at det kan føre til at Beijing vil støtte fiender av USA.

– «Ett-Kina»-politikken er ikke åpen for forhandling, skriver Global Times på lederplass mandag. USAs kommende president blir beskyldt for å være like uvitende om diplomati som et barn. Reaksjonen kommer etter kommentarer fra Trump i et intervju med TV-kanalen Fox News søndag.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump da han nok en gang forsvarte sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans leder, Tsai Ing-wen.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel.

I den kinesiskspråklige kommentaren blir det gjort klart at hvis USA åpenlyst støtter Taiwans uavhengighet og selger våpen til øya, vil Kina kunne støtte krefter som er fiendtlig innstilt overfor USA.

– Hvorfor skulle ikke vi kunne støtte dem offentlig, eller i all hemmelighet selge dem våpen, spørres det i lederen.

Powered by Labrador CMS