Arbeidsliv

Unio, Akademikerne og Lederne bryter forhandlingene med Virke

Unio, Akademikerne, Lederne og Skolenes Landsforbund mener Virke vil ta styringsretten over pensjonsordningene. Nå trenger de meklerens hjelp i lønnsoppgjøret i helse-, utdanning-, og kulturområdet.

Publisert Sist oppdatert
LO, unntatt Skolenes Landsforbund, og YS aksepterte forslaget til lønnsoppgjør – hvor framtidige pensjonsordninger var den vanskeligste nøtten å knekke, Men Unio, Akademikerne og Lederne sier nei. Bruddet i helse-, utdanning-, og kulturområdet var et faktum i 1-tiden natt til fredag.

Dermed blir det nå riksmeklerens oppgave å få til en enighet om endringer i pensjonsordningene til ansatte i private virksomheter i helse-, utdannings- og kultursektoren. Klarer han ikke det, blir det streik for flere tusen medlemmer i de fire organisasjonene.

Virke vil gi virksomhetene muligheten til å avvikle den eksisterende ytelespensjonsordningen og erstatte den med en ny hybridpensjon. Siden de fleste virksomhetene i HUK-området, som skoler, høyskoler og helseinstitusjoner, driver i samme sektor som tilsvarende offentlige virksomheter, er lønns- og arbeidsvilkår langt på vei de samme som i det offentlige.

– Bruddet er i hovedsak begrunnet i at Virke ønsket styringsrett på endringer til hybridpensjon i blant annet spesialisthelsetjenesten, skoler og høyskoler, skriver Unio i en uttalelse på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS