Ledelse

– Trump utstråler en mer instinktiv lederstil og machostyrke. Begge har gode sjanser til å vinne valget, men det er en historisk trend at det blir utskifting av parti etter åtte år med samme parti, avslutter USA-ekspert Hilmar Mjelde.

USA-ekspert mot strømmen: – En knapp seier til Trump

– Hillary Clinton øste av seg med store sakskunnskaper. Trump vant ikke med substans, men hans aggressive innstiling matchet opprørsstemningen i landet og ønsket om endring ga ham seieren, mener statsviter Hilmar Langhelle Mjelde fra Uni Research Rokkansenteret.

Publisert Sist oppdatert

En måling utført av CNN viser at 62 prosent av amerikanere mener at Hillary Clinton kom klart best ut av den første TV-sendte debatten med Donald Trump som fikk 27 prosent av stemmene. De fleste av verdens USA-eksperter stiller seg også bak denne meiningsmålingen.

Det gjør derimot ikke statsviter Hilmar Langhelle Mjelde fra Uni Research Rokkansenteret.

– Debatten var jevn, men Trump sikret seg en knapp seier, sier Mjelde til Dagens Perspektiv.

51 prosent av de CNN spurte, mener Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton vant diskusjonen om amerikansk økonomi. 47 prosent mener derimot at Trump var sterkest på økonomi. I den utenrikspolitiske debatten vant Clinton med 62 prosent at Clinton, mens 35 prosent mente Trump var rett mann for jobben.

Trump tar innpå Clinton

Den siste måneden har oddsen for hvem som vinner det amerikanske valget 8. november endret seg dramatisk viser statistikk fra nettstedet FiveThirtyEight som er drevet av den kjente analytikeren Nate Silver.

Clinton har i sanntid en 54,6 prosent sjanse til å vinne valget, sammenliknet med den republikanske presidentkandidaten sine 45,4 prosent. Prognosene til Silver er basert på meningsmålinger, økonomien og historiske data.

– Hillary Clinton øste av seg med store sakskunnskaper. Trump vant ikke med substans og saksargumenter, men hans aggressive innstiling matchet opprørsstemningen i landet og ønsket om endring, forklarer Mjelde.

Trump har hatt en drastisk oppgang den siste måneden og har gått fra å ha en 29 prosent sannsynlighet for å vinne valget 1. september til å ligge 10 prosent bak Clinton i dag.

IS og frihandelsavtaler

To av temaene for debatten var håndteringen av terrororganisasjonen IS og den mye omtalte frihandelsavtalen TTIP.

– Trump kritiserte Clinton hardt på mange punkter, spesielt om IS og frihandelsavtaler. Mange i USA vil ha noe nytt og Trump representerer en annen bakgrunn. Han fremstiller Clinton som en som prater, mens han selv er en som handler, sier Mjelde.

Han tror selve valget kommer til å bli veldig jevnt i og med at landet er såpass splittet politisk.

Substans vs. følelser

Flere andre norske eksperter har også stilt seg bak meningsmålingen til CNN om at Clinton vant valget.

Alf Tomas Tønnesen ved Høgskulen i Volda uttalte til NTB at Clinton var bedre forberedt enn Trump og at hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer.

Clinton kjørte en offensiv taktikk, mens Trump svarte konstant og aggressivt for seg.

– Clinton er best på substans, mens Trump har en mer følelsesladet appell. Han gikk blant annet hardt ut mot Obama-administrasjonen. Begge var gode, men det handler ikke alltid om å ha de beste saksargumentene, sier Mjelde.

Minerva-kommentatoren Jan Arild Snoen sa til NTB at det var viktig for Clinton å fremstå som en sterk kontrast til Trump og en som høres ut som og som kan være president. Det klarte hun, mener USA-eksperten.

– Trump utstråler en mer instinktiv lederstil og machostyrke. Begge har gode sjanser til å vinne valget, men det er en historisk trend at det blir utskifting av parti etter åtte år med samme parti, avslutter Mjelde.

Powered by Labrador CMS