Samfunn

Stefan Löfven og Jonas Gahr Støre sliter begge på meningsmålingene om dagen.

Velgerflukt fra sosialdemokratiske partier i Skandinavia

Arbeiderpartiet går ned på nok en meningsmåling i dag. Både i Norge, Sverige og Danmark stuper de sosialdemokratiske partiene på de siste meningsmålingene. Håndteringen av flyktningkrisen får skylden.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet faller til 33,4 prosent på VGs partibarometer som presenteres i dag. Høyre går mest fram.

Ap faller med 1,9 prosentpoeng fra forrige måling i november, mens Høyre går fram 3,1 prosentpoeng til 23,4 prosent, viser målingen, som er gjort av InFact for VG.

I Norge har Arbeiderpartiet falt som en stein siden toppnivået i fjor vår da partiet lå på over 40 prosent på målingene. På januarmålingen til Dagens Næringsliv har partiet en oppslutning på 32,5 prosent, det laveste siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder.

I Sverige og Danmark peker også pilene nedover for de sosialdemokratiske partiene.

– Fellesforklaringen er at når asylpolitikk og innvandring dominerer dagsorden, så går høyresiden fram. På asylfeltet har ikke de sosialdemokratiske partiene så stor tillit i velgerbefolkningen som de har på områder som økonomi og sysselsetting, sier tidligere sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, til NTB.

Oppfattet som vingling

De danske Socialdemokraterne faller hele 7 prosentpoeng til 19,3 prosent i en fersk meningsmåling utført av Megafon for danske TV 2 og Politiken.

Megafon kobler velgerflukten til partileder Mette Frederiksens håndtering av flyktningkrisen. Velgerne lekker i hovedsak til småpartiene som har kritisert den strenge asylpolitikken.

I Sverige støttes statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna nå av 23,2 prosent i en måling utført av SIFO. Tallet er det laveste for partiet siden SIFO startet med målinger i 1967.

– Fremskrittspartiet her hjemme har veldig konsekvent stått for en svært restriktiv politikk, det samme har høyresiden i Danmark. Nå snur de sosialdemokratiske partiene i folks øyne. Det blir mange steder oppfattet som vingling, og ikke som et utslag av at de virkelig mener det, sier Strand.

Kan snu

Den tidligere Dagsavisen-redaktøren tror imidlertid at ting vil snu dersom det viser seg at flyktningstrømmen nå er bremset.

– Da kommer en annen problemstilling, integrering, på dagsorden. Her kan det være at de sosialdemokratiske partiene oppfattes å ha en bedre politikk enn høyresiden, sier Strand.

– Svært mange av velgerne som de sosialdemokratiske partiene har tapt, har satt seg på gjerdet, så her blir utfordringen å få dem tilbake før valget. Ap har ikke tapt så mange til Høyre og Frp, men heller ikke til SV, legger han til.

Avviser vingling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener påstanden som enkelte har fremmet, om at partiet vingler i asylpolitikken ikke holder mål.

– Vår linje ligger fast: Kontroll ved grensene, beskyttelse til dem som har rett på det, retur av dem som får avslag og så raus og aktiv integrering, sier han til Aftenposten.

– Å snakke om de ulike sidene ved dette er ikke vingling, det er nyansert. Og det handler om å ta spørsmålet på alvor. Det er dét som er ansvarlig. Vi har aldri vært et parti for ytterpunktene, det er for enkelt, legger han til.

Powered by Labrador CMS