Samfunnsansvar

Tysklands justisminister Heiko Maas vurderer å holde Facebook ansvarlig for hatefulle ytringer.

Vil holde Facebook ansvarlig for hatefulle ytringer

Publisert Sist oppdatert

Det brygger opp til en debatt om hva Facebook egentlig er. Flere medier har påpekt at Facebook ikke har handlet ansvarlig når det har tillatt falske nyheter på sidene sine. Flere av sakene kan også ha bidratt til å vri valgresultatet i USA i favør av Donald Trump. I kjølvannet av valget er det avdekket at feilaktige artikler som at paven ga sin støtte til Trump og at Clinton betalte for at folk skulle protestere under Trumps valgmøter er blitt spredt blant millioner av potensielle velgere.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har uttalt at falske nyheter utgjør mindre enn en prosent av innholdet på Facebook.

Nå kaster også Tysklands justisminister Heiko Maas på kritkken av Facebook. Han sier han synes Facebook bør behandles som et medieselskap. Det melder Reuters.

I dag er Facebook regulert som en teknologiplattform i Tyskland og flere andre steder i Europa. Definisjonsendringen kan få store konsekvenser.

Som medieselskap blir Facebook plutselig juridisk ansvarlig for eventuelle hatefulle ytringer på egne sider. Hverken YouTube, Google eller Facebook er ansvarlige i dag.

Tyske myndigheter har allerede startet et program som undersøker hvor mange av de rasistiske ytringene Facebooks brukere legger ut som blir slettet innen 24 timer. Hvis resultatene fra denne undersøkelsen, som skal pågå til mars 2017, ikke er tilfredsstillende skal Maas vurdere videre juridiske skritt mot Facebook.

Maas har også uttalt at EU må på banen for å vurdere hvorvidt Facebook er en teknologiplattform eller et medieselskap.

Medieselskaper som bryter regelverket kan bøtelegges med en million euro.

Talspersoner i Facebook vedholder at de jobber i en teknologiplattform.

Powered by Labrador CMS