Europa

Vil skrote Dublin-reglene

EU-parlamentet vil ha et mer sentralstyrt asylsystem, og ønsker at EU-kommisjonen strekker seg enda lenger.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Europaportalen.

EU-parlamentets ikke-bindende avstemming på tirsdag staket ut en tydelig kurs om hvordan parlamentsmedlemmene vil at unionens asylsystem skal se ut i fremtiden.

– Flyktningkrisen viser at det nåværende EU-synet på migrasjon ikke er holdbart, sa den italienske sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Cecile Kyenge, som er en av to delforfattere til resolusjonen.

Medlemmene ønsker å skrote hovedlinjene i de såkalte Dublin-reglene som styrer hvor migranter søker asyl. Reglene sier at asylsøkeren skal plasseres i det første EU-landet som migranten ankommer. Om regelen etterfølges i flyktningkrisen ville Italia og Hellas i prinsippet fått alle de over en million asylsøkerne som ankom i løpet av 2015.

EU-parlamentet vil dessuten at de flyktningene som allerede befinner seg i EU skal omfordeles mer rettferdig mellom medlemslandene, og at dette systemet skal gjøre permanent. Når det gjelder arbeidsinnvandringer anbefaler parlamentsmedlemmene at dette fortsatt skal ligge på medlemslandsnivå.

Parlamentarikerne etterspør også flere lovlige og sikre veier inn i EU for flyktninger.

EU-kommisjonen lanserte i forrige uke en rekke ideer om hvordan et nytt asylsystem skal se ut. Hensikten var å sondere terrenget for å se hvordan lovstifterne – EU-parlamentet og ministerrådet – ser på spørsmålet før et endelig forslag lanseres før sommeren.

Powered by Labrador CMS