Samfunnsansvar

Stadig flere land heve avgiftene på sukker. Nå begynner bransjen å tilpasse seg.

WHOs anbefalte sukkeravgift: 20 prosent. Avgift på en norsk cola: Under 8 prosent

Presset mot sukker øker på. Nå annonserer PepsiCo nye sukkerkutt - i 2025.

Publisert Sist oppdatert

PepsiCo – selskapet bak brusen Pepsi, har bestemt seg for å kutte sukkeret i egne varer rundt om i verden i et forsøk på å bidra i kampen mot den globale fedmeepidemien. Innen 2025 skal 67 prosent av brusflasker har 100 kalorier eller færre fra tilsatt sukker. I dag er det rundt 40 prosent av flaskene som når denne terskelen.

Både Pepsi og hovedkonkurrenten Coca Cola opplever press fra forskningshold, grasrota og politikere for å redusere sukkermengden i varene sine. Nå tar altså PepsiCo grep og håper å innkassere en PR-gevinst på konkurrentens vegne.

Verdens helseorganisasjon WHO la denne måneden frem forslag til å heve avgiftsnivået på sukkerholdig drikke, noe bransjen har motarbeidet i mange år.

WHOs analyser viser at dersom man hever prisen på brus med 20 prosent eller mer, blir resultatet lavere konsum og bedre folkehelse.


Create your own infographics

Frankrike innførte høyere avgifter på sukkerholdig drikke i 2012, og to år senere kunne EU konkludere med at avgifter på sukker og fett bidro til at folk reduserte konsumet.

Storbritannia innførte sukkeravgift i statsbudsjettet som ble presentert tidligere i år, men denne trer ikke i kraft før i 2018. Land som Mexico og Ungarn har også innførte egne avgifter på sukker.

Norge har har tre forskjellige sukkeravgifter. Avgiften som gjelder for sukkerholdig drikke heter "produktavgift for alkoholfri drikke" og er i statsbudsjettet foreslått satt til 3,34 kroner per liter. Det betyr at avgiften på en halvliter cola til 23 kroner ender på 7,3 prosent.

Likevel har konsumet av brus blitt nesten halvert siden 1997, ifølge Dagbladet. Regjeringen vurderte også å innføre en særavgift på brus, men gikk bort fra forslaget da det ble vurdert som lite hensiktsmessig å skille mellom brus og saft.

Ny forskning

– Forskningen har tatt noen nye skritt, sier forskningssjef i PepsiCo Mehmood Khan til Reuters.

Han mener det i dag skal være mulig å tilsette søtning i drikke uten den samme mengden raffinert sukker som man har tydd til tidligere.

I Norge betales sukkeravgiften også på kunstig søtet drikke.

En tidligere versjon av denne saken kom i skade for å regne på den såkalte "sjokolade og sukkeravgiften" som for tiden er på 19,79 kroner per kg. Men den avgiften gjelder ikke drikke, dermed ble det en feil i regnestykket over som nå er rettet. Den avgiften som er relevant for sukkerholdig drikke heter "produktavgift for alkoholfri drikke" og er for tiden på 3, 27 kroner per liter, uavhengig av sukkerinnholdet.

Powered by Labrador CMS