Samfunnsansvar

Statsminister Erna Solberg under fjorårets statusrapportering for FNs bærekraftsmål 2030.

– Må få opp farten

Nylig leverte Norge statusrapport for arbeidet med FNs bærekraftsmål 2030. Skal vi nå bærekraftsmålene må vi omstille oss raskere, mener Forum for utvikling og miljø.

Publisert Sist oppdatert

Fra den 10.-19. Juli var delegater fra alle FNs 193 medlemsland samlet i New York for gjøre opp status når det gjelder hvor langt verden er kommet i arbeidet for å nå bærekraftmålene. Under møtet overleverte statsminister Erna Solberg statusrapporten One Year Closer, som gjør rede for hvordan Norge har fulgt opp 2030-agendaen og bærekraftsmålene i løpet av året som har gått.

I forbindelse med overleveringen av rapporten lanserte Forum for utvikling og miljø rapporten Sytten mål, en framtid, med anbefalinger for hvordan Norge skal kunne nå målene. Daglig leder i Forum for miljø og utvikling, Bodil Tønnesen-Krokan sier en raskere omstilling vil være avgjørende for å nå målene:

– Vår generasjon er den første som kan avskaffe ekstrem fattigdom og den siste som kan stanse klimaendringene før det er for sent. Det forplikter. For å nå de ambisiøse bærekraftsmålene trengs en raskere omstilling. Vi har ikke råd til å la være, sier Tønnessen-Krokan.

Forum for utvikling og miljø er et nettverk av 50 norske organisasjoner med til sammen en million medlemmer. Rapporten har blitt til i samarbeid mellom organisasjonene, som alle har kommet med innspill i rapporten.

Selv om Norge som et høyt utviklet land ligger godt an til å nå mange av bærekraftsmålene trengs et krafttak for å nå enkelte mål, særlig på miljøsiden

Som eksempel nevner Krokan at 1,3 milliarder mennesker mangler tilgang til strøm, og at energien bør være fornybar dersom vi skal nå togradersmålet. Hun understreker at Norge bør bidra til at fattige land når målene, men at målene også forplikter i Norge.

– Selv om Norge som et høyt utviklet land ligger godt an til å nå mange av bærekraftsmålene trengs et krafttak for å nå enkelte mål, særlig på miljøsiden, viser rapporten. Norske klimagassutslipp øker, og mer miljøvennlige løsninger trengs. Dersom alle land skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittsnordmann hadde vi trengt mer enn to jordkloder. Vi trenger en plan, for vi har ingen planet B, sier Tønnessen-Krokan.

Det var i september 2015 at statsledere fra alle FNs medlemsland vedtok de 17 bærekraftsmålene som organisasjonens medlemsland skal jobbe sammen om de neste 15 årene. Vedtakene skal blant annet utrydde fattigdom, stanse klimaendringene, stoppe tapet av naturmangfold og redde livet i havet – alt innen 2030. Bærekraftmålene trådte i kraft 1. januar i fjor, og skal nås i alle land.

Statsminister Solberg leder, sammen med Ghanas president John Dramani Mahama, FNs pådrivergruppe for å nå bærekraftsmålene. Likevel var Norge blant de siste landene som leverte sin statusrapport. Generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie er skuffet over Norges innsats:

– Bærekraftsmålene kan bare oppfylles hvis alle land forplikter seg til dem i praksis. Det er skuffende at rike land ligger så langt bakpå med arbeidet sitt når noen av de fattigste landene i verden viser at de tar ansvar, Øie.

Plan International er en av de ledende organisasjonene internasjonalt for å fremme tiltak som bidrar til oppnåelse av bærekraftsmål nummer 5 om likestilling.

– Millioner av jenter risikerer å bli fanget i en generasjonssyklus av fattigdom og misbruk hvis verden ikke leverer på løftet om å oppnå likestilling mellom kjønnene, sier Øie.

– Selv om det har skjedd viktige fremskritt de siste tiårene, er jenters rettigheter en av vår tids viktigste saker. For eksempel blir hver dag mer enn 40.000 jenter gift som barn. Alle verdens land må ta affære og vise hva de gjør for å skape positive endringer i livene for millioner av jenter, sier Øie.

Bærekraftsmål nummer 5 krever blant annet at det blir slutt på kjønnsforskjeller i utdanning, kjønnsbasert vold, kjønnslemlestelse av jenter og barne- og tvangsekteskap.

Powered by Labrador CMS