Spennende valg i Pajottenland

Publisert: 13. februar 2017 kl 14.40
Oppdatert: 13. februar 2017 kl 14.46

SYNSPUNKT Det første av tre viktige valg i Europa finner sted i Nederland den 15. mars. Nederland er et protestantisk land og en av EUs grunnleggere, men det er ting som ikke lenger er så tydelig.

EU-skepsisen og fremmed- og ikke minst muslimfrykten er økende noe et parti med navnet Frihetspartiet skårer høyt på. Lederen Geert Wilders er en blond mann med antydning til Trumpsveis.

Han leder nå det partiet med størst oppslutning på meningsmålingene og ønsker å lukke grensen både til innvandrere og EU. Ingen av de andre 11 partiene sier at de vil ha noe med ham å gjøre. Men partiet kan bli så stort at det avgjør hvem som skal sitte i regjeringskontorene og også mye av den politikken som skal føres.

Arbeiderpartiet henger håpløst langt bak med sine 10 prosent oppslutning. Nylig gikk den konservative statsministeren Mark Rutte ut i en personlig noe oppsiktsvekkende avisannonse. Budskapet var rettet til innvandrerne og lød slik: Oppfør deg ordentlig, eller pell deg tilbake dit du kom fra. Listhaugs norske integreringskrav om å spise svinekjøtt og drikke alkohol, bleknet litt til sammenligning.

Den samme Rutte har nylig også sagt: Mer EU? Glem det! Med det føyer han seg til et økende antall politikere som sier at integrasjonen i EU har kommet for langt. Men det er sjelden man hører et slikt synspunkt fra en nederlandsk politiker på det nivået.

Knut Arne Sanden leder LOs Brusselkontor

Saken fortsetter under annonsen
Knut Arne Sanden
søn 20.02.2022 23:47

Knut Arne Sanden leder LO-kontoret i Brussel. Les alle hans innlegg her.