Arbeidsliv

Slik deler sveitserne informasjon om lønnen sin.

Deler inntekt med selfies

Marc tjener 61.000 kroner i måneden, mens Fab Four kun tjener 19.000. I Sveits har en fagforening startet en spesiell aksjon for å vise fram de store lønnsforskjellene i landet.

Publisert Sist oppdatert

Vi har nok alle lurt på hvor mye våre sjefer eller kollegaer tjener. I Sveits har man tatt et nytt steg for å få «tallene på bordet».

Den sveitsiske fagforeningen Unia har bidratt med midler til opprettelsen av et nytt nettsted der alle i landet kan legge ut hvor mye de tjener. Nettstedet zeigdeinenlohn.ch, eller Zeig Deinen Lohn («Vis din lønn»), ble lansert sist uke og allerede har et tusentalls personer lagt ut sine lønnsdetaljer. Nettstedet krasjet helt onsdag i forrige uke på grunn av den heftige nettrafikken.

Det er et stort tabu for sveitserne å snakke om lønn

Lønnsforskjeller

Hensikten er at lønnsmottakere skal vise hvor mye de tjener i måneden, for på den måten å rette oppmerksomheten mot de høye lønnsforskjellene i Sveits.

Og noen av eksemplene viser store forskjeller. For eksempel tjener en kar med tittelen «oljeinspektør» 37.000 sveitsiske franc i måneden – det er over 300.000 norske kroner, mens en rengjøringsarbeider tjener 3200 sveitserfranc – altså rundt 31.000 kroner.

I tillegg til sin månedslønn, skal brukere av nettstedet legge inn fornavn, jobbtittel, bransjen de jobber med, om de er deltidsansatte eller heltidsansatte, kjønn, alder og et bilde av seg selv.

Det finnes også andre seksjoner som er valgfrie, inkludert navnet på firmaet de jobber for.

– Prøver å bryte tabuet

Nicole Niedermueller, talsperson for fagforeningen Unia, forteller til Euronews at det er tabubelagt å snakke om hvor mye man tjener i Sveits.

– Det er et stort tabu for sveitserne å snakke om lønn. Vi prøver å bryte dette tabuet med denne nettsiden, sier hun.

Unia mener at denne mangelen på bevissthet og åpenhet om lønn, bidrar til de store lønnsulikhetene i landet. Fagforeningen håper at nettsiden kan sette i gang en debatt om ulikhet i Sveits, og dempe den individuelle skamfølelsen blant dem som «føler» at de tjener lite.

– Hvis du ikke vet hva noen av dem du jobber med tjener, er det lettere for en sjef å betale svært ulik lønn sier Niedermueller. – I Sveits er det et stort problem at det ikke er åpenhet rundt lønn. Det er diskriminerende, mener hun.

Les mer

Kvinner tjener 20 prosent mindre enn menn

Og hun har rett, hvis vi skal tro på en analyse gjort av det sveitsiske statistikkbyrået. Federal Den viser at kvinner i privat sektor får betalt 19,5 prosent mindre mindre enn menn. Ser man på forskjellene i hele arbeidslivet, både privat og offentlig sektor, lå den på 12 prosent i 2016.

Det er faktisk hakket bedre enn i Norge. Ifølge tall fra SSB er lønnsforskjellen mellom kvinner og menn 13,3 prosent her i landet – kvinner tjener i gjennomsnitt 86,7 prosent av det menn gjør.

Lønnsforskjellene slår ikke bare ut på kjønnsdimensjonen. Også utledninger får mindre betalt i Sveits, hevder Unia.

Sveits har en egen likestillingslov fra 1996 som skal sikre «lik lønn for likt arbeid». Men loven blir ikke fulgt opp i praksis, og nå er det på tide at politikerne tar grep, mener Unia og andre fagorganisasjoner.

Powered by Labrador CMS