Synspunkt
Fabrikkarbeidere syr klær ved Pro Sports-fabrikken in Nam Dinh-provinsen i Vietnam.Ny teknologi kan sette hundretusenvis av slike arbeidsplasser i fare, advarer artikkelforfatteren.
AP/Tran Van Minh.
Kan ta levebrødet fra millioner av fattige arbeidere
Debatten om den globale klesindustrien har i en årrekke handlet om følgende spørsmål: Hvor ble klærne dine laget, og av hvem? Skriver Heshika Deegahawathura.
SYNSPUNKT: Men i dag er det mer relevant å spørre: Hvordan ble klærne dine laget, og av hva? Det du har på deg blir stadig mer høyteknologisk, enten du er klar over det eller ei. Etter tiår med arbeidskrevende produksjon i det globale sør, erstattes menneskelig arbeidskraft med kunstig intelligens og robotikk.
Men selv om dette skiftet gir forbrukerne flere fordeler – som raskere levering og spesialtilpassede klær – har det en kostnad. Endringer i klesindustriens bedriftsmodell truer levebrødet til millioner av mennesker i land med lave og middels inntekter. Og hvordan disse økonomiene tilpasser seg endringene vil få omfattende konsekvenser.
Over halvparten av verdens tekstileksport, og omtrent 70 prosent av ferdigprodusert kleseksport, kommer i dag fra utviklingsøkonomier. I Asia arbeider omkring 43 millioner mennesker innen produksjon av tekstiler, klær og fottøy, og kvinner utgjør tre fjerdedeler av arbeidskraften.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP