– Naturlig at det blir flere kvinnelige styreledere
– Flere kvinner har relevant bakgrunn, sier Siri Hatlen, styreleder i eiendomsselskapet Entra ASA.
Siri Hatlen har vært styreleder i store foretak siden 2001, da hun ble styreleder i Helse Øst. Da Dagens Perspektiv gjorde en opptelling av styreledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs i 2015, var Siri Hatlen en av to kvinnelige styreledere. Hun var styreleder i Entra. Anne Carine Tanum var styreleder i DnB.
Nå er det flere kvinner i styrelederposisjoner i de største selskapene på børsen, syv i tallet i 2018 og 2019. Hatlen tror årsaken er at det de siste årene har vært en god økning i antallet kvinner i styrene, og at flere kvinner har opparbeidet seg relevant lederfaring.
- LES ARTIKKELEN:Antallet kvinnelige styreledere tredoblet
- LES OGSÅ: Gro Brækken: – Positiv utvikling
Trenger erfaring
– Det er en stor fordel for en styreleder i et børsnotert selskap å ha erfaring som styremedlem i styrer i store, gjerne børsnoterte selskaper og/eller som toppleder eller konserndirektør. Enten som toppleder eller fra toppledergrupper. Du kan lære mye av å sitte i styrer og se hvordan en god styreleder utøver rollen. Å selv ha erfaring som administrerende direktør eller konsernsjef er en fordel, ikke minst fordi relasjonen mellom styreleder og toppleder er svært viktig, sier Siri Hatlen.
Du kan lære mye av å sitte i styrer og se hvordan en god styreleder utøver rollen
Hun mener det er viktig med kvinnelige rollemodeller som kan inspirere andre, men understreker at det viktigste er at både styreledere og toppledere har kompetanse, personlige egenskaper og erfaring som gjør dem kvalifiserte for oppgaven.
– Jeg tror at de fleste styrer, uavhengig av om de ledes en mann eller en kvinne, ser etter den best kvalifiserte kandidaten når de ansetter toppledere. Jeg har aldri som styreleder ansatt en kvinnelig toppleder fordi hun er kvinne, men det kan kanskje være noe ulike tilnærminger til hvordan man vektlegger erfaring og kompetanse. I Entra har vi nettopp ansatt Sonja Horn som ny administrerende direktør, ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun var best kvalifisert.
– Mer krevende
Hatlen har hatt ulike lederstillinger i Statoil, hun har vært konserndirektør i Statkraft og administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus. Hun har i årenes løp vært styremedlem og styreleder i adskillige styrer, og hadde sine første styrelederoppgaver i offentlig eide virksomheter, som tidlig var opptatt av å få frem kvinnelige ledere og styreledere. Hun var tidlig styreleder i Helse Øst, Vinmonopolet og Statens lånekasse. Nå er hun blant annet styreleder i eiendomsselskapet Entra ASA, Bane Nor og NMBU.
Hun mener det er positivt og viktig med mangfold i styrene, ikke bare med hensyn til kjønn.
– Styrearbeidet er de senere årene blitt vesentlig mer omfattende og krevende, men også mer interessant. Styreansvaret er skjerpet og det er mye et styre skal ha oversikt over og være involvert i, ikke minst innenfor god eierstyring, etikk, samfunnsansvar, bærekraft og miljø. Endringer skjer stadig raskere, ikke minst på grunn av digitaliseringens muligheter og utfordringer. Dét krever en god sammensetning av styrekollegiet.