Samfunn

Alle virksomhetene Dagens Perspektiv har snakket med, forteller at de forsøker å tilrettelegge for at flere ansatte reiser med tog fremfor fly. Datatilsynet sier Norge har en lang vei å gå når det gjelder å holde tritt med resten av Europa på tog-effektiviseringen.

Togreiser, resirkulert innredning og kjøttfrie møter

Nysnø klimainvesteringer og Datatilsynet svarer på hvilke tiltak de har innført for å bli en mer klimavennlig arbeidsplass.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har denne uken tatt initiativ til å se hvordan det står til med individuelle klimatiltak i offentlige etater.

I Datatilsynet gikk de konkret til verks da de besluttet at 50 ansatte skulle ta tog fremfor fly for å komme seg til et arbeidsseminar i Stockholm i september.

– Det var en fin opplevelse og sammen vandre ut fra Stockholm Central og vite at vi hadde spart miljøet for noen tusen kilo CO2. Tog er dessuten sosialt. Det satte en ekstra spiss på opplevelsen at 60.000 skolelever og andre var ute markerte klimastreiken i Stockholm gater den uken, forteller Janne Stang Dahl som er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Først og fremst kollektivt

Hun legger til at Datatilsynet reiser en god del og legger vekt på at kollektivtrafikk, sykling og gåing skal være foretrukne fremkomstmetoder så langt det lar seg gjennomføre. Ingen parkeringsplasser er tilknyttet virksomheten.

Flere norske bedrifter og offentlige etater er i full gang med å digitalisere for å kutte ned på behovet for flere reiser. Datatilsynet er intet unntak. Fordi virksomheten er tett knyttet til kontinentet i sitt arbeid, har det vært avgjørende å finne effektive måter å kommunisere med resten av Europa på.

Foto Datatilsynet skal tilrettelegge for bedre klimarapportering i ny strategi, forteller kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl. (Foto: Datatilsynet)

– Hovedkontoret i Brussel har innført bruk av en egen videoplattform slik at Datatilsynene i hele Europa skal kunne kommunisere enkelt uten å måtte reise langt for møter. Det blir spennende å se hvilken effekt det gir, forteller Dahl.

Vil bli flinkere til å rapportere om klima

For tiden er Datatilsynet i gang med virksomhetsplanleggingen for 2020, hvor Dahl understreker at miljø vil bli tatt opp. Neste år skal Datatilsynet revidere strategi – da vil virksomheten diskutere hvordan de bedre kan iverksette klimatiltak.

På listen over mål er blant annet å gjøre bedriften papirløs og heldigital i fremtiden. Den dag i dag kildesorterer Datatilsynet avfall og setter miljøkrav til leverandører.

– Vi kommer til å være mer bevisste på å beskrive klima- og miljøtiltak inn våre budsjetter og rapporter, og vil nok også legge vekt på å formulere tiltak og vise effekten av disse, såkalt gevinstrealisering, sier Dahl.

Kjøttkutt og gjenbruk på kontoret

Nysnø klimainvesteringer er et investeringsfond som er heleid av staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet. I tillegg til å ha i hovedoppgave å sørge for at Norge investerer grønt, har fondet med hovedkontor i Stavanger tatt grep for å sikre at arbeidsplassen er klimavennlig.

Foto Nysnø klimainvesteringer har valgt å kutte rødt kjøtt på møter og arrangementer, forteller bærekrafts- og kommunikasjonsrådgiver Lene Hodge. (Foto: Nysnø)

– Siden Nysnø sitt hovedoppdrag er å investere i lønnsom klimateknologi, er det naturlig å tenke klimakutt i egen virksomhet, skriver bærekrafts- og kommunikasjonsrådgiver Lene Hodge i en epost.

I likhet med de andre virksomhetene Dagens Perspektiv har vært i kontakt med, jobber Nysnø også for å redusere antall reiser. I tillegg har de vedtatt å ikke bestille rødt kjøtt til lunsj, møter og arrangementer og har aktivt gått inn for å innrede kontoret med brukte, istedenfor nye, møbler.

– På klimainvesteringskonferansen Driva serverte vi kjøttfrie burgere til over 200 fornøyde deltagere – en suksess vi har tenkt å gjenta, skriver Hodge.

Nysnø jobber også for å mobilisere for enda flere nattog mellom Stavanger og Oslo, forteller hun.

– Slik blir enklere å redusere flyreisene.

Powered by Labrador CMS