Olaf Thommessen

Bedriftsmarkedet innen mobiltelefoni er et duopol

Fra myndighetenes side understrekes det gang på gang at man ønsker mer konkurranse i markedet. Det har man vel bare lykkes sånn passe med, skriver Olaf Thommesen.

Publisert Sist oppdatert

Olaf Thommessen er leder i SMB Norge.

SYNSPUNKT. Før jul ble vi i SMB Norge kontaktet av Saga Mobil, en av våre snart 6000 medlemsbedrifter.

Saga er et ambisiøst telekomselskap med base i Nord-Norge. De har en foreløpig markedsandel på i overkant av 0,1 prosent i et stadig mer attraktivt bedriftsmarked.

Duopol

En markedsandel på 0,1 prosent høres sikkert lite ut, men det betyr faktisk at selskapet er blant de 10 største aktørene i Norge i dette markedet.

Det skal nemlig ikke så mye til for å komme på topp 10-listen når de to største aktørene har en markedsandel på rundt 95 prosent.

Telenor og Telia er så dominerende at bedriftsmarkedet innen mobiltelefoni for alle praktiske formål er å regne som et duopol. Det er disse to som eier hele den eksisterende infrastrukturen og alle nye aktører som vil bygge seg opp må nødvendigvis leie nett av en av dem.

Fra myndighetenes side understrekes det gang på gang at man ønsker mer konkurranse i markedet. Det har man vel bare lykkes sånn passe med.

Fri konkurranse?

Saga leier nett av statskontrollerte Telenor. Og jeg synes faktisk det er et poeng å understreke at det er staten, med andre ord felleskapet som er den største eieren i Telenor. De er pålagt å gi andre aktører tilgang til sitt nett og på papiret skal prisen de mindre aktørene betaler være konkurransedyktige.

Telenor og Telia er så dominerende at bedriftsmarkedet innen mobiltelefoni for alle praktiske formål er å regne som et duopol

Som netteier har Telenor fullt innsyn i hva svært mange av deres konkurrenter til enhver tid betaler for råvarene sine. Dette er problematisk ettersom de fleste selskaper med god grunn anser denne informasjonen som høyst konfidensiell. Uansett hvordan man vrir og vender på det så vil tilgang til denne informasjonen gi Telenor et konkurransefortrinn.

Statskontrollerte Telenor er altså den klart største aktøren i markedet, de eier nettet og har detaljert kunnskap om konkurrentenes innkjøpspriser, som de dessuten er med på å fastsette.

Høres dette ut som et godt utgangspunkt for fri konkurranse?

Når vi dessuten ser eksempler på at Telenor krydrer tilbud til potensielle kunder med muligheten til å få tilbakebetalt store summer de tidligere har lagt ut for telefoner til ansatte, så blir motbakken for de små aktørene enda brattere.

Rettferdige konkurransevilkår

Som representant for landets små og mellomstore bedrifter tar vi saker som dette på aller største alvor og vil gjøre det vi kan for å bidra til rettferdige konkurransevilkår. Slik vi ser det så trengs det en grundig gjennomgang av både bransjen og dagens regulering.

«Som netteier har Telenor fullt innsyn i hva svært mange av deres konkurrenter til enhver tid betaler for råvarene sine»

Hvis beslutningstakerne mener alvor når de sier at de ønsker en åpen og rettferdig konkurranse i dette markedet så må det endringer til.

På vegne av Saga og de andre små telekomselskapene vi representerer, vil vi formidle dette budskapet på en svært tydelig måte når vi møter digitaliseringsminister Nikolai Astrup neste uke. Hvis man virkelig ønsker fri konkurranse så må alle få like konkurransevilkår.

Da er det ikke greit at de små aktørene må løpe 110 meter hekk mens statseide Telenor slipper unna med 50 meter flatt.

Powered by Labrador CMS