Danmark

Nå lukter den gamle sirkushest igjen sagflis og ønsker å komme tilbake som leder av et nytt borgerlig parti som skal være litt for alle, uten å provosere bort for mange, skriver Knut Arne Sanden.

Løkke på ny partijakt

«Kan jeg ikke være leder av partiet får jeg lage mitt eget». Omtrent slik må den tidligere statsminister og Venstreleder i Danmark, Lars Løkke Rasmussen, ha tenkt etter at brutalt ble skubbet utfor lederstupet, skriver Knut Arne Sanden.

Publisert Sist oppdatert

Knut Arne Sanden er leder ved LO-kontoret i Brussel.

SYNSPUNKT. «Kan jeg ikke være leder av partiet får jeg lage mitt eget». Omtrent slik må den tidligere statsminister og Venstreleder i Danmark, Lars Løkke Rasmussen, ha tenkt på sitt lønnkammer etter at han i typisk dansk stil brutalt ble skubbet utfor lederstupet, av sine egne. Deretter meldte han seg helt ut av partiet.

Savnet av oppmerksom og makt må ha vært frustrerende for nå ønsker han å påtrenge de danske velgerne enda et politisk parti som om de ikke har nok med å se forskjell på de allerede eksisterende.

Her er listen over de som sitter i 11 partier som sitter i Folketinget. Løkke har laget sitt eget, oppkalt etter et svensk parti Moderaterne, men ikke så langt til høyre..

Som man ser er jo partiene til det norsk Storting rene strømlinjeformet, særlig etter at to partier nå falt under sperregrensen. I alt er det 15 partier hvorav fire representerer Grønland og Færøyene.

Av de 11 regnes tre på venstresiden Enhetslisten (Rødt), Socialistisk Venstreparti og Socialdemokratene. De øvrige åtte er borgerlige i ulike avtapninger. Nå ønsker Løkke Rasmussen å skape enda et nytt parti, men det skal være i midten både litt til venstre og til høyre.

Navnet er blitt Moderaterne, den samme som det svenske konservative partier. Løkke Rasmussen reiser nå land og strand rundt i lille Danmark for å samle underskrifter til å stifte det nye partiet.

Det har han fikset og for noen uker siden ble det godkjent.

Venstre i Danmark har nesten vært med i de fleste borgerlige regjeringer og kan sammenlignes med norske Høyre. De konservative, som burde ligne på Høyre, er lenger ut på høyresiden. Hva de øvrige borgerlige partier står for er vanskelig å si, selv for dansker; Nye Borgerlige, Liberal Allianse eller Alternativet. Men det kreves kun to prosent samlet oppslutning for å komme inn så Løkke Rasmussen burde ha gode sjanser å bli gjenvalgt til det Folketing hvor han har levd det meste av sitt yrkesaktive liv.

Nå sitter han der som en en-mannsgruppe, eller «løsgjenger». Noen målinger gir hele 10 prosent oppslutning, det vil i praksis si at han kannibaliserer flere små borgerlige partier som aldri har fått til noe.

Den 16. juni ble Moderaterne godkjent som parti og de trengte 20181 velgerunderskrifter for å kunne stille til valg i Folketinget. Det betyr at de har 1/175 del av de stemmer som ble avgitt ved forrige valg.

Programmet er ikke på plass slik det skulle. Siden regjeringen i Danmark kan utskrive valg på kort varsel tok man ikke sjansen på at den «maktfulle» danske statsminister Mette Fredriksen skulle plutselig gjøre det, før de var mange nok til å stifte et parti. Så nå er det gjort så nå skal det lages partiprogram en gang i førjulstiden.

Socialdemokratene seiler i medvind etter regjeringsskiftet. Noen uker før Norge gjenåpnet hele Danmark uten krav om vaksinepass eller annet og man kan kysse og klemme så mange man orker uten hevede pekefingre.

Lars Løkke Rasmussen meldte seg ut av protest av Venstre i januar i år, etter å ha tapt først regjeringsmakten og deretter lederskapet. Deretter skrev han en bok som ble oppfattet som en jobbsøknad: Tidligere partileder søker nytt parti for comeback. Nå er søknaden innvilget.

Nå lukter den gamle sirkushest igjen sagflis og ønsker å komme tilbake som leder av et nytt borgerlig parti som skal være litt for alle, uten å provosere bort for mange.

Men å komme tilbake som statsminister er det nok mange av hans tidligere partifeller som vil sørge for at ikke kommer til å skje. For ikke å glemme den sittende statsminister Mette Fredriksen.

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til
synspunkt@dagensperspektiv.no.
Powered by Labrador CMS