Konsulent- og rådgivningsbransjen

Verdien av gode råd

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum forstår ikke konsulentbransjen. Det er synd. Vi har kompetanse et samfunn i omstilling neppe greier seg uten, skriver Save Asmervik. Han gir fire grunner til hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Save Asmervik er konsernsjef i teknologi- og rådgivningsselskapet Webstep.

SYNSPUNKT. Jeg leder et børsnotert teknologi- og rådgivningsselskap som i mer enn 20 år har vært med å utvikle morgendagen. Det er jeg stolt av. Gjennom oppdrag for både offentlige og private virksomheter er vi hver dag med på å løse viktige oppgaver som gjør det enklere å være kunde, bruker, pasient og beslutningstaker.

Nå mener Slagsvold Vedum at vår eksterne spisskompetanse er uviktig og unødvendig. Enten er Senterparti-lederen gått inn i full valgkampmodus, eller så har ikke hans egne rådgivere maktet å forklare ham hvordan gode rådgivere faktisk skaper verdi. La meg derfor gjøre et forsøk:

  • Tempo: Digitalisering og teknologiutvikling gjør at forretningskritiske oppgaver må løses i et tempo ingen ledere før har opplevd. Samtidig vet alle at utviklingen aldri igjen vil gå så sakte som i dag. Økte krav til raske leveranser gir økt press på interne ressurser. Å leie inn IT-konsulenter kan derfor spare tid. Og tid er som kjent penger.

  • Kompensere for kunnskapsmangel: Norge mangler IT-kompetanse. Ikke minst i distriktene, der mangelen på kortreist IT-kompetanse bidrar til å bremse distriktsutviklingen. Dessuten gjør underskuddet på IT-folk at det tar tid å bygge opp ekspertkompetanse i egne rekker. Innleid bistand kan være med å løse dette, samtidig som det legges til rette for kompetanseoverføring mellom miljøer.

  • Partnerskap for innovasjon: Det siste året har blant annet ledende offentlige virksomheter som Enova og Domstoladministrasjonen valgt seg Webstep som samarbeidspartner. Kvalitet, kompetanse og kultur sto sentralt når de, selv med egne sterke IT-avdelinger, trengte hjelp til å digitalisere virksomheten og sikre sin kjernevirksomhet. Det fant de alle i en ekstern samarbeidspartner.

  • Åpen verktøykasse: Rådgiverbransjen er som en velfylt verktøykasse. Vi er forskjellige, kan brukes til mye, gjør arbeidet lettere og mer effektivt. Alle vet at godt verktøy er halve jobben, og konsulenter er tilgjengelig verktøy som kan benyttes til å løse oppgaver man ikke selv har kunnskap, kompetanse eller tid til å håndtere.

Vedum er mer opptatt enn de fleste av å ta hele Norge i bruk. I Webstep ønsker vi sterke regionskontor fylt med dyktige eksperter, som også kan trekke veksel på fagmiljøer andre steder i landet. Tanken er at lokale IT-konsulenter og rådgivere lettere forstår kundene de betjener. At vi raskere kan komme med råd og bedre løse samfunnsoppgavene vi blir spurt om å løse.

Hadde Vedum tatt seg tid til å tusle bortom oss for en kopp kaffe og en prat, ville han raskt fått se at gode råd ikke er dyre, men heller svært verdifulle i en tid der vi konkurrerer globalt, samtidig som vi sikrer sysselsetting og velferd lokalt.

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til
synspunkt@dagensperspektiv.no.
Powered by Labrador CMS