Illustrasjonsfoto

Foto
SIphotography

Jesu øyne

Publisert: 13. april 2022 kl 09.05
Oppdatert: 13. april 2022 kl 10.33

Trond Albert Skjelbred er partner i Apriil PR AS

SYNSPUNKT: - Jeg har bestemt meg for å se på mennesker med Jesu øyne, sa han.

Intet mindre.

I det han sa det, skjedde det. En gigantisk kronhjort steg frem ved siden av meg. Den kløv med grasiøse bevegelser foran bilen og opp på en liten høyde noen meter fremfor meg. Den stoppet, snudde hodet og så på meg.

Det føltes som minutter, men det hele varte bare i noen korte sekunder før den forsvant inn i furuskogen og ble borte.

- Se mennesker med Jesu øyne, sa jeg rolig, og fortalte ham hva som akkurat hadde skjedd.

Med det mente han at han ikke lenger skulle være så dømmende, som vi mennesker ofte er. Han ville være rausere. Gi mer plass til ulikhet og til andre måter å være og tenke på.

Saken fortsetter under annonsen

I næringslivet og livet generelt møter du i en jevn strøm mennesker som er forskjellige fra deg. De tenker på en annen måte, har en annen humor, har andre verdier og andre måter å se verden på.

Under pandemien har dette blitt enda tydeligere. Noen blir redde, passive og graver seg ned. De blir handlingslammet.

Andre blir modige, aktive og tar grep. De ser muligheter.

De fleste vaksinerer seg, andre vegrer seg. Argumentene for å gjøre det siste varierer på samme måte som det er stor ulikhet i argumentasjonen for Nei til EU-motstanderne.

Selv motstanderne av at Bybanen skal gå over Bryggen i Bergen er ikke enige i hvorfor de er negative. Noen vil rett og slett ikke ha Bybane. Heller ikke over Bryggen. Andre elsker Bybanen, men vil ikke ha den over Bryggen.

Å se mennesker med Jesu øyne må bety at vi er mindre bastante, at vi respekterer meningsmotstandere, lytter til dem, at vi ikke irriterer oss over andres holdninger eller væremåter - noe som er krevende - og at vi snarere prøver å forstå dem bedre og kanskje endrer eget standpunkt.

Hvorfor gjør de slik og slik? Hvorfor mener det sånn og sånn? Hvordan kom de til den konklusjonen?

Saken fortsetter under annonsen

Et slikt utgangspunkt gir grunnlag for bedre samtaler, mer verdifulle møter mellom mennesker, mindre fiendtlighet og konflikter og mer robuste løsninger, som alle kan leve med.

Jesu øyne.