Samfunnsstyring

Helge Eide er områdedirektør for interessepolitikk i KS.

KS: Ønsker ikke at flere konvensjoner tas inn i menneskerettsloven, heller ikke CRPD

KS-direktør Helge Eide frykter motstridende innhold mellom ulike konvensjoner i loven. Derfor ønsker de ikke at CRPD skal inn i norsk menneskerettighetslovgivning.

Publisert Sist oppdatert

­

KS (Kommunenes interesseorganisasjon) har ord på seg for å være blant dem som «bremser» arbeidet med å inkorporere FNs konvensjon for funksjonshemmede (CRPD) i norsk lov.

Områdedirektør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, tar nå bladet fra munnen og forklarer KS sin posisjon i denne saken.

− Dersom CRPD tas inn i menneskerettsloven, vil den gjelde side om side med flere andre konvensjoner, f.eks. menneskerettskonvensjonen. Det er flere som har pekt på at CRPD kan tolkes slik at den har et annet innhold enn det som følger av menneskerettskonvensjonen, sier Eide.

− KS mener det blir en vanskelig situasjon dersom to konvensjoner skal ha motstridende innhold. Menneskerettskonvensjonen gjelder generelt og bør derfor gå foran andre konvensjoner. Derfor ønsker ikke KS at flere konvensjoner tas inn i menneskerettsloven, heller ikke CRPD, framhever områdedirektøren.

Deltar i arbeid med veiledning

KS hadde helst sett at CRPD ikke blir inkorporert i noen norsk lov, men heller lå der som en «generell forpliktelse». Men organisasjonen anerkjenner behovet for en større oppmerksomhet om menneskerettighetene på dette feltet.

− Ideelt sett hadde vi gjerne sett at CRPD lå som en generell forpliktelse på staten, men at den konkrete oppfyllelsen skjedde i annet lovverk, sier Helge Eide, og forklarer:

− Begrunnelsen for dette er at kommunene skal ivareta samfunnsoppdraget om å gjøre samfunnet tilgjengelig for alle på alle områder som kommunene har ansvar for, uavhengig av funksjonsevne. Alle barn skal kunne gå i barnehage og skole. Alle, uansett alder, skal ha rett til helse- og omsorgstjenester. Plan- og bygningsloven stiller krav om universell utforming, som også gjelder for alle.

Men Eide påpeker at KS ikke er «imot» CRPD som sådan:

− Vi anerkjenner behovet for en større oppmerksomhet om menneskerettighetene på dette feltet. Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet utarbeider en veiledning til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette viktige arbeidet deltar KS i.

TEMA: Menneskerettigheter mot politikk

Er det slik at menneskerettigheter «reduserer det politiske handlingsrommet»?

Ja, det er faktisk slik. På den annen side: Det er akkurat det som er meningen. Menneskerettighetene er til for å holde makten i ørene. De er demokratiets fremste våpen. De skal bremse handlingsrommet.

Men, når menneskerettighetene kommer i veien for politikken, mener flere politikere, byråkrater og næringslivsledere at «nå har det gått for langt».

Tenk bare på Fosen-saken.

Dagens Perspektiv ser i en artikkelserie nærmere på de problemstillingene som oppstår når «menneskerettighetene krasjer med politikken».

Her kan du lese DPs artikler

Powered by Labrador CMS