Samfunnsstyring

Norge var forholdsvis tidlig ute med å lovfeste menneskerettigheter, sammenlignet med andre europeiske land. En egen menneskerettslov trådte i kraft for snart 25 år siden. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Menneskerettigheter i norsk grunnlov

Norge var forholdsvis tidlig ute med å lovfeste menneskerettigheter. I mai er det 25 år siden.

Publisert Sist oppdatert

­Grunnloven inneholder en rekke menneskerettigheter – som blant annet retten til liv, forbud mot tortur, slaveri og tvangsarbeid, og vern mot vilkårlig frihetsberøvelse.

Norge var som nevnt forholdsvis tidlig ute med å lovfeste menneskerettigheter. En egen menneskerettslov trådte i kraft 21. mai 1999, altså for snart 25 år siden. Den fikk det vel byråkratiske navnet «Lov om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett».

Loven gjorde hele fem menneskerettighetskonvensjoner, inkludert tilleggsprotokoller, gjeldende som norsk rett. Disse ble det dermed gitt forrang dersom det er motstrid mellom annen norsk lovgivning og disse konvensjonene og tilleggsprotokollene.

Eget kapittel i Grunnloven

Men det tok noen år før menneskerettigheter ble grunnlovfestet. Da den norske Grunnloven fylte 200 år i 2014, fikk den et eget Menneskerettighetskapittel (kapittel E).

Menneskerettighetene fikk dermed en «ny vår». En rekke nye menneskerettighetsbestemmelser ble inkludert – både sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Det skjedde etter at Stortingets presidentskap hadde nedsatt et menneskerettsutvalg i juni 2005.

Det hører med til historien at slett ikke alle av utvalgets forslag ble vedtatt. Vedtak om endring av Grunnloven trenger to tredjedels flertall.

«Det var særlig debatt knyttet til inkludering av økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter i Grunnloven. Ikke alle forslagene fra Menneskerettighetsutvalget fikk det nødvendige to tredjedels flertallet, skriver professor Vibeke Blaker Strand og professor Kjetil Mujezinovic, begge ved Universitetet i Oslo (UiO), i Store norske leksikon (Snl).

I dag inneholder Grunnloven kapittel E følgende menneskerettigheter:

Retten til religionsfrihet er ikke tatt inn sammen med de øvrige menneskerettighetsbestemmelsene i Grunnloven del E, men den ligger i Grunnloven §§ 2 og 16.

I tillegg til de nevnte rettighetene ble det gitt en ny bestemmelse i § 92. Den sier at offentlige myndigheter «skal respektere og sikre menneskerettighetene slik de er nedfelt i denne grunnlov og i for Norge bindende traktater om menneskerettigheter».

TEMA: Menneskerettigheter mot politikk

Er det slik at menneskerettigheter «reduserer det politiske handlingsrommet»?

Ja, det er faktisk slik. På den annen side: Det er akkurat det som er meningen. Menneskerettighetene er til for å holde makten i ørene. De er demokratiets fremste våpen. De skal bremse handlingsrommet.

Men, når menneskerettighetene kommer i veien for politikken, mener flere politikere, byråkrater og næringslivsledere at «nå har det gått for langt».

Tenk bare på Fosen-saken.

Dagens Perspektiv ser i en artikkelserie nærmere på de problemstillingene som oppstår når «menneskerettighetene krasjer med politikken».

Her kan du lese DPs artikler

Powered by Labrador CMS