Samfunnsstyring

Utbyggingen av Storheia vindpark krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse, har Høyesterett slått fast. Foto: Heiko Junge | NTB

Vindkraft og samers menneskerettigheter

Her hjemme ble menneskerettigheter satt på dagsorden igjen etter at Høyesterett avsa dom i Fosen-saken 11. oktober 2021. Det skjedde etter en rettsprosess som varte i over ti år.

Publisert Sist oppdatert

Fosen-saken gjaldt spørsmålet om utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk på Fosen i Trøndelag krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, artikkel 27.

Reineiere gikk til sak fordi de mente at vindkraftutbyggingen sørget for at de hadde blitt fratatt historiske vinterbeiteområder, i strid mot urfolks rettigheter.

TEMA: Menneskerettigheter mot politikk

Er det slik at menneskerettigheter «reduserer det politiske handlingsrommet»?

Ja, det er faktisk slik. På den annen side: Det er akkurat det som er meningen. Menneskerettighetene er til for å holde makten i ørene. De er demokratiets fremste våpen. De skal bremse handlingsrommet.

Men, når menneskerettighetene kommer i veien for politikken, mener flere politikere, byråkrater og næringslivsledere at «nå har det gått for langt». Tenk bare på Fosen-saken.

Dagens Perspektiv ser i en artikkelserie nærmere på de problemstillingene som oppstår når «menneskerettighetene krasjer med politikken».

Her kan du lese DPs artikler

Vernet kulturutøvelse

Høyesterett i storkammer kom enstemmig fram til at rettighetene er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse derfor er ugyldige. Skjønnet om fastsettelse av erstatning for inngrepet ble av denne grunn nektet fremmet.

I dommen la Høyesterett vekt på at reindrift er en form for vernet kulturutøvelse.

Kraftige protester

Dommen førte til kraftige protester fra samisk hold, med demonstrasjoner foran flere departementer. I midten av mai fikk riksmekler Mats Ruland en forespørsel fra Olje- og energidepartementet om å mekle mellom partene i Fosen-saken – for å finne en avtaleløsning.

I denne saken er det viktig å påpeke at statene har en «menneskerettslig reparasjonsplikt» i henhold til FN-konvensjonens artikkel 2 (3) ved brudd på menneskerettigheter.

Rundt 700 dager etter domsavsigelsen er saken stadig ikke løst.

Mars 2023: Aksjonister utenfor klima- og miljødepartementet som demonstrerer mot at vindturbinene på Fosen ennå ikke er revet, over 700 dager etter at Høyesterett avsa sin dom. Foto: Javad Parsa | NTB
Powered by Labrador CMS