Advokatene svarer
Advokatene Preben Moe, Marianne
Klausen, Ole André Oftebro, Christine
Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis.

ADVOKATENE SVARER
Spørsmål fra arbeidstaker:
Hei. For å spare litt
penger ønsket jeg i år å være tidlig ute med å bestille feriereise for
sommeren. Jeg har derfor allerede bestilt en charterreise til Tenerife for meg
og familien min. I dag ga jeg beskjed til min arbeidsgiver om at jeg ønsker å
ta ut to uker ferie fra 15. juli 2025 for å dra på denne turen. Arbeidsgiver sa
til min overraskelse at jeg ikke får ta ut ferie i denne perioden. Jeg frykter
derfor at jeg er nødt til å bli hjemme, uten mulighet til å avbestille turen.
Er det riktig at arbeidsgiver ensidig kan bestemme når jeg tar ut mine fem ferieuker? Og har jeg ikke rett til å ta ut ferie i fellesferien?
Svar fra advokatene:
Hei. Takk for et godt spørsmål om et tema som er viktig for mange arbeidstakere.
Arbeidsgiver er forpliktet til å drøfte uttak av den ansattes ferie i god tid før ferien skal tas ut. Dette innebærer at arbeidsgiver ikke kan bestemme når arbeidstaker skal avvikle ferien sin, uten å først undersøke og avklare med arbeidstaker. I tillegg er det greit å merke seg at arbeidstaker rett til å be om avklaring på ferieuttak minst to måneder før den planlagte ferien.
Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om tidspunktet for uttak av ferie, er det arbeidsgiver som har det siste ordet. Dette skyldes at arbeidsgiver har et legitimt behov for å kunne kontrollere det samlede ferieuttaket hos sine ansatte, slik at ferieuttak ikke går på bekostning av driften. Dette er en del av arbeidsgivers alminnelige styringsrett. Så fremt arbeidsgiver overholder plikten til å høre ut arbeidstakernes synspunkter på ferieavviklingen, kan arbeidsgiver altså ensidig bestemme når ferien din skal tas ut.
Selv om det i ditt tilfelle riktignok ikke er avholdt faktiske drøftelser, er det nok ikke holdepunkter for å si at arbeidsgiver her har misligholdt drøftingsplikten. Dette skyldes at du allerede har bestilt ferien, og deretter selv fremlagt saken for arbeidsgiver. Du har sånn sett kommet arbeidsgiver «i forkjøpet», uten at arbeidsgiver har hatt anledning til å avholde drøftelser. Arbeidsgiver har derfor styringsretten i behold, og derfor i utgangspunktet rett til å nekte deg å ta ut ferie i den aktuelle perioden.
Merk likevel at arbeidsgivers styringsrett alltid må utøves på saklig grunnlag. Arbeidsgiver må derfor ha en saklig grunn til at du nektes å ta ut ferien slik du ønsker. Dette kan for eksempel være en prosjektmilepæl som krever din kompetanse for å få ferdigstilt, eller et generelt behov for å ha tilstrekkelig bemanning i perioden. Arbeidsgiver kan imidlertid ikke nekte deg å ta ut ferie kun på trass eller av andre åpenbart uholdbare årsaker.
I tillegg gjør vi oppmerksom på at arbeidstaker har krav på å kunne ta ut 3 uker sammenhengende ferie i perioden mellom 1. juni og 30. september – det som kalles hovedferieperioden. Dette er imidlertid noe annet enn det som typisk omtales som «fellesferien», som du refererer til i spørsmålet ditt. Arbeidstaker kan altså ikke kreve at hovedferien plasseres for eksempel i de tre siste ukene i juli. Arbeidsgiver har styringsrett på vanlig måte også når det kommer til plassering av hovedferien.
Generelt er vår anbefaling at uttak av ferie starter i en dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og at dette skjer på et så tidlig stadium som mulig. Dersom arbeidstaker er kjent med konkrete planer om ferie lang tid i forveien, anbefaler vi at dette for ordens skyld avtales med arbeidsgiver før reisen bestilles. Vår erfaring er at det da sjeldent oppstår noe problematikk rundt uttak av den ønskede ferien, med mindre arbeidsgiver vet at det er prekære behov i den aktuelle periode
Besvart av: Advokat Ole André Oftebro og advokatfullmektig Marius Bohinen Kvernmo.