Advokatene svarer
Advokatene Preben Moe, Marianne
Klausen, Ole André Oftebro, Christine
Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis.

ADVOKATENE SVARER
Spørsmål:
Hei! Jeg er daglig leder i en mellomstor bedrift. De siste månedene har vi opplevd en økende trend med korttidsfravær blant våre ansatte, ofte knyttet til bruk av egenmeldinger. Det er flere eksempler på at ansatte snart har brukt opp alle egenmeldingene i en periode på 12 måneder. For enkelte ansatte mistenker vi at fraværet/egenmeldingene ikke skyldes sykdom.
Vi ønsker å adressere dette problemet på en effektiv måte, og vi lurer derfor på om det er mulig for oss som arbeidsgiver å frata enkelte ansatte, eller hele avdelinger, retten til å bruke egenmeldinger ved sykdom?
Svar:
Hei, takk for spørsmålet!
Vi viser innledningsvis til vårt svar i tidligere spalte: Begrensninger for bruk av egenmelding.
Ansatte kan bruke egenmelding for inntil tre dager om gangen, og inntil fire ganger i løpet av en periode på 12 måneder. Ved sykdom utover tre dager, kan arbeidsgiver kreve legeerklæring fra fjerde dag. Ansatte i IA-virksomheter kan benytte inntil 24 egenmeldingsdager i løpet av en periode på 12 måneder, og inntil åtte dager per fraværstilfelle. Det er de samme krav til nedsatt funksjons- og arbeidsevne som stilles til arbeidstaker som om du hadde gått til legen for en sykemelding.
Bruk av egenmelding er et tillitsbasert system. Dersom ansatte misbruker retten til å bruke egenmeldinger, kan arbeidsgiver inndra denne rettigheten. Vår erfaring er at få arbeidsgivere er kjent med denne adgangen.
Arbeidsgiver kan bestemme at arbeidstaker skal tape retten til å få sykepenger på grunnlag av egenmelding, dersom:
a) arbeidstakeren i løpet av 12 måneder har hatt minst fire fravær uten å fremlegge legeerklæring, eller
b) arbeidsgiveren har rimelig grunn til å anta at fraværet ikke skyldes sykdom
Dersom arbeidstakeren har hatt minst fire tilfeller av fravær med egenmelding, uavhengig av antall fraværsdager, kan arbeidsgiver frata retten til å bruke egenmelding etter bokstav a.
For virksomheter bundet av IA-avtalen, kan arbeidsgiver inndra retten til å bruke egenmelding ved minst 24 fraværsdager i løpet av en periode på 12 måneder.
Arbeidsgiver må kunne vise til konkrete holdepunkter for sin mistanke før retten til egenmelding fratas en arbeidstaker.
Før arbeidsgiver treffer sin beslutning, skal arbeidstakeren gis mulighet til å uttale seg. Med andre ord mister ikke arbeidstakeren automatisk retten til å nytte egenmelding. Arbeidsgiver må varsle arbeidstakeren om at vedkommende er fratatt retten til å nytte flere egenmeldinger. I den forbindelse skal arbeidstakeren gis anledning til å gjøre rede for grunnen til at han/hun har hatt slike fravær.
En avgjørelse fra Ankenemnda for sykepenger (AN-2017-117) er illustrerende for at arbeidstakere ikke automatisk taper retten til å nytte egenmeldinger. Det fremkommer av avgjørelsen at arbeidstakeren må varsles, slik at vedkommende gis mulighet til å forklare det høye fraværet. Konsekvensen av manglende varsel i den konkrete saken, var at arbeidstakeren hadde rett til egenmelding for den omtvistede tidsperioden, til tross for at grensen på 24 egenmeldingsdager ble overskredet i løpet av den konkrete tidsperioden.
En beslutning om å ta fra en arbeidstaker retten til å nytte egenmelding skal vurderes på nytt seks måneder etter beslutningen fra arbeidsgiver.
Arbeidsgiver kan frata ansatte retten til å bruke egenmelding. Både vilkårene for å inndra retten til egenmelding og saksbehandlingskravene innebærer at arbeidsgiver ikke kan inndra retten til å bruke egenmelding for en hel avdeling. Retten til å bruke egenmelding er individuell, og spørsmålet om å inndra denne retten må derfor vurderes på individuelt grunnlag.
Besvart av: Advokatene Ragnhild Loen Rafto og Ole André Oftebro.