Advokatene svarer
Advokatene Preben Moe, Marianne
Klausen, Ole André Oftebro, Christine
Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis.

ADVOKATENE SVARER
Spørsmål:
Hei. Jeg jobber som HR-sjef i et helseforetak som leverer helse- og omsorgstjenester. Vi har en ansatt hos oss som jobber i en 100 % stilling i medleverturnus. Det vil si at han jobber intensivt i en periode, for deretter å ha fri i en lengre periode.
Vi har fått opplyst at han jobber i en 30 % stilling i et annet selskap og at han benytter friperiodene til å ta vakter hos denne arbeidsgiveren. Vi har merket at den ansatte er mye sliten og ikke leverer i henhold til det vi forventer når han er på jobb. Kan vi tillate at en ansatt til sammen har mer enn en 100 % stilling, og har vi som arbeidsgiver noen forpliktelser i denne situasjonen? Hvordan stiller dette seg dersom en ansatt har flere stillinger innenfor forskjellige virksomheter i samme konsern?
Advokatene svarer:
Hei, og takk for spørsmål. Dette er en veldig interessant problemstilling. Det er dessverre ikke et enkelt ja/nei svar på dette, men vi skal forsøke å belyse de viktigste tingene en arbeidsgiver må hensynta i denne vurderingen.
Utgangspunktet er at en ansatt ikke kan ha mer enn én 100 % stilling i samme virksomhet. Det er likevel ikke noe i veien for at en person kan ha flere ansettelsesforhold hos flere arbeidsgivere. Dette gjelder selv når stillingene til sammen vil utgjøre mer enn en 100 % stilling. Begrunnelsen er at arbeidsgiver ikke kan bestemme hva en ansatt skal bruke fritiden sin på. Hvorvidt en ansatt velger å bruke fritiden sin til en hobby, eller annet inntektsgivende arbeid, er altså i utgangspunktet ikke arbeidsgiverens anliggende. Det samme utgangspunktet må gjelde i de tilfellene den ansatte har to ulike stillinger i to forskjellige virksomheter innenfor samme konsern. Selv om virksomhetene tilhører samme konsern, regnes hvert enkelt selskap som en separat juridisk enhet og dermed som to arbeidsgivere.
Bistillingen til den ansatte må imidlertid ikke gå vesentlig utover arbeidskapasiteten, og dermed lojalitetsplikten overfor hovedarbeidsgiver. Dette vil for eksempel være tilfellet der mangel på hviletid fører til mangelfulle leveranser i arbeidet hos hovedarbeidsgiver.
Det ligger videre en begrensning i arbeidsmiljølovens arbeidstidsregler. Arbeidsgiver har ansvar for å sikre at alle ansatte har en forsvarlig arbeidstidsordning, som hindrer at arbeidstakerne utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Plikten til å sikre at ansatte ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, er ikke begrenset til arbeidsgiverens virksomhet. Hvorvidt denne plikten er ivaretatt må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Det vil blant annet bero på hva slags arbeidstidsordning den ansatte er underlagt, type arbeid, adgang til hvile, samt arbeidstakers eget forhold, herunder om vedkommende har flere jobber. Det å jobbe medleverturnus eller nattevaktturnus, er for eksempel mer belastende enn å jobbe fra 8-16 mandag til fredag. Dette kan sette en begrensing for hvor mye dere som hovedarbeidsgiver kan tillate den ansatte å jobbe i en bistilling.
Dersom dere vurderer at bistillingen til den ansatte går ut over vedkommende sine leveranser, bør dere innkalle til en personalsamtale med den ansatte der dere presenterer deres bekymringer. Dere bør knytte dette til plikten dere har som arbeidsgiver til å sikre at den ansatte ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Dersom den ansatte ikke ønsker å redusere sin stilling hos biarbeidsgiver, kan dere vurdere å gå til oppsigelse.
Besvart av: Advokat Marianne Klausen og advokatfullmektig Mia Nøkleby.