Arbeidsliv

MANGE FAKTORER: Stigende utdanningsnivå blant befolkningen, økningen i forventet levealder og bedre helse bidrar til at flere står lenger i arbeidslivet. Fagsjef Roger Moen ved Senter for seniorpolitikk mener IA-avtalen også skal ha noe av æren.

– Feil at økt avgangsalder bare skyldes pensjonsreformen

At folk står lenger i jobb, skyldes ikke bare pensjonsreformen. Økt avgangsalder fra arbeidslivet kan bli IA-avtalens suksesshistorie, mener fagsjef Roger Moen ved Senter for seniorpolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Å få folk til å stå lenger i jobb er et av tre delmål i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Og det er det eneste av de tre målene i IA-avtalen som er nådd. En vanlig oppfatning er imidlertid at den økte avgangsalderen skyldes pensjonsreformen og ikke IA-avtalen.

Det stemmer ikke, mener fagsjef Roger Moen ved Senter for seniorpolitikk (SSP).

«Pensjonsreformen kan ikke alene ta æren for den positive utviklingen. Økningen i yrkesaktiviteten etter fylte 50 år startet lenge før pensjonsreformen trådte i kraft, faktisk er over halvparten av økningen i hele IA-perioden fra før pensjonsreformen ble iverksatt i 2011», skriver han i et notat om IA-avtalens mål om økt avgangsalder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS