Arbeidsliv

SKAL FÅ FOLK I JOBB: Konkurranseutsetting av Nav-tiltak har gjort Din Utvikling til den største leverandøren av Nav-tiltak for å få folk i jobb.

Leverte Nav-tiltak for en kvart milliard kroner

En juridisk utredning konkluderte i fjor med at Din Utviklings bruk av innleid arbeidskraft både var lovstridig og i strid med selskapets avtale med Nav. Likevel styrket Din Utvikling i 2017 sin posisjon som den største tiltaksleverandøren til Nav.

Publisert Sist oppdatert

Det private selskapet Din Utvikling solgte tjenester til Nav for 258 millioner kroner i fjor. Det var en økning på 73 millioner kroner, eller nesten 40 prosent, sammenlignet med året før, viser tall Velferd har fått fra Nav.

Dermed tronet Din Utvikling nok en gang på toppen av listen over tiltaksleverandører til Nav, og avstanden økte til andre leverandører. Nav betalte dobbelt så mye til Din Utvikling som til den nest største leverandøren, viser 2017-tallene fra Nav.

En juridisk utredning gjort for Nav, som konkluderte med at Din Utvikling hadde drevet i strid med loven, ser dermed ikke ut til å ha fått noen negative konsekvenser for selskapets rolle som leverandør av Nav-tiltak.

Selskapet ble den store vinneren da regjeringen satte Nav-tiltakene oppfølging og avklaring ut på anbud.

Omstridt anbudsvinner

Den kraftige økningen i Din Utviklings leveranser til Nav henger sammen med at selskapet ble den store vinneren da regjeringen satte Nav-tiltakene oppfølging og avklaring ut på anbud.

I anbudskonkurransene i 2015 og 2016 vant Din Utvikling store kontrakter i en rekke fylker, også der selskapet ikke tidligere har hatt virksomhet. Det skjedde imidlertid ikke uten kontroverser.

Som Velferd har omtalt i tidligere artikler, har Din Utvikling fått sterk kritikk for sin praksis med å basere seg på å leie inn veiledere etter behov til oppdragene for Nav, i stedet for å ha egne ansatte.

Kritikk på Stortinget

Det kritiske søkelyset på Din Utvikling ble forsterket i fjor. Politikere fra flere partier mente det var kritikkverdig at den største leverandøren til Nav baserte sin virksomhet på innleid arbeidskraft.

Det er paradoksalt at de som skal få folk inn i arbeidslivet selv lever i et utrygt arbeidsliv.

– Din Utviklings modell er en del av det nye arbeidslivet vi kjemper imot. Det er paradoksalt at de som skal få folk inn i arbeidslivet selv lever i et utrygt arbeidsliv, sa SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø til Velferd.

Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet konfronterte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med Din Utviklings innleiepraksis i Stortingets spørretime i mai i fjor:

– Mener statsråden at det er hensiktsmessig at det opprettes enkeltmannsforetak i stedet for at man ansetter folk fast i bedrifter som leverer til det offentlige? spurte hun.

Da hadde Nav i et brev til Arbeidstilsynet påpekt at arbeidssøkere som ønsket å arbeide for Din Utvikling, hadde fått beskjed om at de i så fall måtte opprette enkeltpersonforetak.

Ulovlig praksis

I fjor høst engasjerte Nav advokatfirmaet Wiersholm til å vurdere om Din Utviklings praksis var i strid med gjeldende lover og regler.

Advokatfirmaets konklusjon var klar: Din Utvikling hadde inngått kontrakter med innleide veiledere som var i strid med norsk lov. Kontraktene var også i strid med selskapets rammeavtale med Nav.

Wiersholms oppdrag var avgrenset til å vurdere Din Utviklings virksomhet i Rogaland, der det kritiske søkelyset på selskapet hadde vært særlig sterkt. Konklusjonen i Wiersholm-rapporten har imidlertid betydning også for Din utviklings virksomhet i andre fylker.

Foto HAR ENDRET PRAKSIS: Din Utvikling har rettet seg etter Wiersholm-rapporten. – I dag har vi i underkant av 300 veiledere, og av disse er 85 prosent fast ansatt, sa daglig leder Hans V. Sunde til Velferd i fjor. (Foto: Øyvind Andersen)

Har endret praksis

Din Utvikling har uttrykt uenighet med noen av vurderingene i Wiersholm-rapporten, men har vært tydelige på at de vil rette seg etter konklusjonene. Allerede før rapporten forelå hadde selskapet økt antall fast ansatte, forteller daglig leder Hans V. Sunde i Din Utvikling.

– I dag har vi i underkant av 300 veiledere, og av disse er 85 prosent fast ansatt. Vi har tilbudt faste ansettelser til våre veiledere og i noen tilfeller stilt det som krav. Vi har også inngått tariffavtale med ansatte som er organisert i Handel og Kontor.

Vi er en stor leverandør av tjenester til Nav og må hilse kritiske spørsmål velkommen.

Sunde opplever ikke at det kritiske søkelyset på selskapets bruk av innleide veiledere har hatt negative konsekvenser for selskapet og dets forhold til Nav.

– Vi er en stor leverandør av tjenester til Nav og må hilse kritiske spørsmål velkommen. Det kan bidra til at gjør en bedre jobb. Vi opplever at Nav er fornøyd med hvordan vi har håndtert denne prosessen. Nav er en profesjonell organisasjon, og jeg opplever at vi har et godt forhold.

Tema i forhandlinger

Spørsmålet om faste ansettelser har vært et tema i forhandlinger om kontrakter med Nav, blant annet knyttet til oppfølgingstiltaket, forteller Sunde.

– Oppfølgingstiltaket er et langsiktig tiltak med langsiktige kontrakter. Og da er det en generell føring fra Nav at veilederne skal være fast ansatt.

Føringene fra Nav innebærer at Din Utvikling i noen tilfeller har vært nødt til å si nei til kvalifiserte veiledere som ønsker en annen tilknytning til selskapet.

– Det dreier seg om veiledere som driver ulike virksomheter og som ønsker en fleksibilitet de ikke kan få ved en fast ansettelse. Det betyr at det er noen vi ikke kan bruke. Det er ikke et problem for oss, for vi kan finne andre, men det er et problem for dem som ønsker å jobbe for ulike oppdragsgivere, konstaterer Sunde.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS