Samfunn

FOR MYE KURS: Det har vært for mye kurs-bonanza som ikke kvalifiserer til arbeid, mener kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Sanner kritiserer kursbonanza i Nav

Innvandrere må få opplæring som kvalifiserer dem for jobb, i stedet for å bli sendt fra det ene kurset til det andre, mener kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Publisert Sist oppdatert

Etter snart 30 år med innvandring fra Somalia, er mange somaliske innvandrere blitt sittende fast i en Nav-myr av endeløse tiltak og kurs, skrev Aftenposten tidligere denne uka.

Nav stått for over 216 000 ulike tiltak rettet mot somaliere siden 2002. Likevel arbeider innvandrere fra Somalia mindre og har lavere utdanning og levekår enn andre grupper.

Behov for nytenkning

Nå er det behov for nytenkning, mener kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. I et intervju med Aftenposten varsler han at hele introduksjonsordningene for innvandrere og flyktninger skal reformeres.

– De må lære norsk og få kvalifikasjoner fremfor å bli sendt fra det ene kurset til det andre, sier Sanner til avisen.

Kunnskaps- og integreringsministeren mener Nav bommer når de blant annet har tilbudt CV-kurs til analfabeter.

Utfordrer velferdsstaten

I 2018 bruker myndighetene 17 milliarder kroner på introduksjonsordningen, ifølge Sanner. Han fastslår at resultatene ikke står i forhold til innsatsen:

– Det må bygges kompetanse. Det har vært for mye kurs-bonanza som ikke kvalifiserer til arbeid, sier han til Aftenposten.

Sanner mener sviktende integrering er en utfordring for velferdsstaten.

– Hvis det blir en for stor gruppe som ikke kommer i jobb, som blir gående på trygd, vil det skape større forskjeller i det norske samfunnet. Det vil kunne utfordre tilliten det norske samfunnet bygger på. Og det vil gjøre det mer krevende å finansiere velferdsordningene i fremtiden.

Powered by Labrador CMS