Aktuelt

STOR UTFORDRING: «Helse og omsorg» oppfattes av folk å være den største utfordringen vi står overfor, rangert foran både klimaendringer og innvandring og integrering. Det viser helsepolitisk barometer for 2019.

Tror offentlig helsevesen trenger hjelp fra private

Én av to mener det offentlige trenger hjelp fra private og ideelle aktører for å kunne levere gode nok helse- og omsorgstjenester i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

47 prosent svarer at de er delvis, eller helt uenig i at det offentlige helsevesenet vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra andre aktører.

Det kommer frem i markedsanalysebyrået Kantar TNS sitt helsepolitiske barometer for 2019, som legges fram tirsdag.

Totalt har 2090 personer svart på undersøkelsen, som er gjennomført for fjerde gang i år.

Mest opptatt av å få hjelp

For et stort flertall av de spurte det viktigere at de får hjelp når de trenger det, enn hvem som gir denne hjelpen.

 
null

74 prosent svarer at det spiller liten, eller ingen, rolle om det er private eller ideelle aktører som leverer tjenestene, så lenge hjelpen er tilgjengelig gjennom det offentlige finansierte helsevesenet.

Kun seks prosent av de spurte er negative til å få hjelp av private eller ideelle helseaktører, ifølge undersøkelsen.

Mer enn seks av ti oppgir at vi har et todelt helsevesen i Norge.

Kvalitet er viktigst

For et stort flertall har det heller ingenting å si hvilke helseaktører som leverer tjenester i den offentlige finansierte helse- og omsorgstjenesten, så lenge kvaliteten på tjenestene som leveres er god.

Ifølge undersøkelsen svarer 67 prosent av de spurte at hvem som leverer tjenesten er helt, eller delvis, likegyldig, så lenge kvaliteten er god.

I tillegg er over halvparten enig i at man trenger private og ideelle helseaktører for å kunne sammenligne priser og kvalitet der med det offentlige helsevesenet.

Mange opplever et to-delt helsevesen

Mer enn seks av ti, eller 62 prosent, mener at vi har et todelt helsevesen i Norge i dag. Der personlig økonomi avgjør hvor god behandling du får i helsevesenet.

Det er litt høyere enn i fjor, da 58 prosent svarte det samme. Denne to-delingen syns de aller fleste av oss er en negativ ting - hele 78 prosent syns dette er dumt. Det er likevel noe ned fra i fjor, da 81 prosent svarte det samme. Ifølge Kantar TNS kan man ikke utelukke at denne utviklingen er drevet av den kraftige veksten i private helseforsikringer.

Kantar TNS skriver at det fremdeles er for tidlig å konkluderere, men at dette kan være starten på en endring der folk syns det er greit at de som har penger til det, kjøper seg den hjelpen de trenger.

For flere er også positve til å betale ekstra for å være sikret at de får lettere tilgang til helsetjenester - hele 38 prosent av de spurte vil betale mer av helesutgiftene selv hvis dette sikrer raskere tilgang til helsetjenester.

Powered by Labrador CMS