Aktuelt

Hasnain Asghar (19) fra Stovner ble tildelt Den nasjonale frivillighetsprisen 2022 av kulturminister Anette Trettebergstuen.

19-åring fra Stovner vant Den nasjonale frivillighetsprisen

Hasnain Asghar har allerede rukket å bli et forbilde i lokalsamfunnet på Stovner i Oslo. I går ettermiddag ble 19-åringen tildelt Den nasjonale frivillighetsprisen.

Publisert Sist oppdatert

Frivillighetsprisen deles ut til en person som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Hasnain Asghar bidrar mye som frivillig i bydel Stovner og har gjort det i fire år. Han har blant vært med i Lif Laga, et prosjekt der ungdom planter trær, høster epler, beskjærer epletrær og produserer eplemost, heter det i juryens begrunnelse.

Prisen ble delt ut under arrangementet Frivillighetens dag i Oslo mandag.

– Juryen har lagt vekt på at Hasnain har utmerket seg i dette prosjektet, særlig fordi han er flink til å få med andre ungdommer. Han er et stort forbilde for mange i nærmiljøet og bidrar til å engasjere ungdom i frivilligheten, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Asghar har også startet elevbedriften Kulturgryta. Her samles mødre med ulik minoritetsbakgrunn for å lage mat fra forskjellige kulturer – hver gang med et tema fra et nytt land. Midlene som ble samlet inn av prosjektet er brukt til å bygge en brønn i Bangladesh og gi mat til mennesker Palestina.

– Prisvinneren er en ambassadør for frivillig innsats. Et forbilde og en motivator i sitt nærmiljø, står det i juryens begrunnelse.

Trenger unge forbilder

Frivillighet Norge er bekymret for de langsiktige konsekvensene koronapandemien har hatt for frivilligheten. Mange frivillige falt fra under pandemien, og mange organisasjoner sliter fortsatt med rekrutteringen av nye frivillige, som svekker fritidstilbud og lokalsamfunn over hele landet. Det viser et forskningsprosjekt Institutt for samfunnsforskning har hatt både før, under og etter pandemien.

 

Forskerne Audun Fladmoe og Karl Henrik Sivesind fra Institutt for samfunnsforskning kunne under Frivillighetens dag fortelle at man i løpet av de siste månedene ser en tendens til at aktiviteten i frivilligheten er på vei litt opp etter pandemien, etter å ha falt gjennom pandemien og helt fram til nå.

Det som imidlertid ikke tar seg opp igjen er antallet frivillige som kan tenke seg å jobbe med administrative oppgaver og styrearbeid.

Størst nedgang i aktiviteten har det vært innen idrett og kultur, der det ofte er medlemskontingent som er knyttet opp til en aktivitet som gjerne ble innstilt under pandemien. Dessuten viser det seg at det er vanskeligere å rekruttere nye frivillige, viser forskningen.

– Deltakelsen i frivilligheten er på vei opp fra bunnivået i fjor, men er fortsatt under nivået fra før pandemien. Veksten er svakest blant de yngste, og derfor spiller unge forbilder som Hasnain Asghar en ekstra viktig rolle i å motivere yngre til å bidra, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Powered by Labrador CMS