Reiseopplevelser

Sem Gjestegård har med sine 47 hyggelige og smakfulle rom, kapasitet til 78 overnattingsgjester.

Idyllen ved vannet

Sem Gjestegård ligger idyllisk til ved Semsvannet i Asker – kun 25 minutters kjøring fra Oslo. Gården har bygninger fra 1800-tallet og har kombinert gamle tradisjoner med moderne fasiliteter med ekte sjel. Sem Gjestegård har konferanselokaler fra 2-140 personer.

Publisert Sist oppdatert

Semsvannet i Asker er et historisk område som er omkranset av gamle gårder. Prestegården, Gupu, Berg, Vøien og små husmannsplasser kan fortelle historier helt tilbake til eldre jernalder. Her er det rester etter gamle gravhauger og bygdeborger og et middelalderkirkested og andre kulturminner.

Midt i dette området finner vi et rikt dyreliv og en mosaikk av gule åkre, enger, løvskog og en flora av vakre blomster. Rundt Semsvannet finner vi så sjeldne blomsterarter som skogstarr, myrtegl, rognasal og norsk asal, i tillegg til kort- og langveisfarende fugler. På det koselige vannet er det nemlig et yrende liv av småfugler og større andefugler og insekter, og under overflaten er det både spiselige og uspiselige fisker. Hele 14 fiskearter finner vi i Semsvannet, blant annet abbor, dvergmalle, gjedde, ørret og sik. Den som skaffer seg fiskekort og fiskestang får morsomme dager her.

Semsvannet er en av Askers vakreste innsjøer. Det ligger 145 meter over havet og er litt over tretti meter dypt. Viktigste tilløpselv er Gupuelva som kommer fra nord og Akerselva som renner ut fra vannet i sørvest.

Ved bredden av Semsvannet ligger Sem Gjestegård.

[slideshow number=1]

Historien til Sem startet på Nedre Sem i 1886. Det var en privat landbruksskole som raskt ble populær. Studenter kom helt fra Amerika for å studere landbruk. I 1899 sto den bygningen som i dag kalles Sæheimr klar, en bygning som huset undervisning og administrasjon.

I 1906 ble bygningen Slottet bygd, et hus som i dag er Sem Gjestegårds spisestue og grupperom. Spisestuen er topp moderne, men ser akkurat slik den så ut for over hundre år siden. Dagens hovedhus ble reist som en erstatning for et gammelt hybelhus, og sto ferdig i 1950.

De fleste pyntegjenstandene rundt om på gården er fra skolens dager.

Rundt Semsvannet kan vi ta en løperunde på nesten fem kilometer.

I 2001 ble regjeringsforhandlingene holdt på Sem Gjestegård, og den historisk kjente Sem-erklæringen ble signert i konferanserommet Galleriet. Generalsekretæren i Krf sa i forkant av forhandlingene: blir de ikke enige her på Sem, er det ikke håp!

I dag er Sem Gjestegård er et frittstående hotell uten kjedetilknytning. Noe som gjør at det får lov til å beholde den gamle stilen.

Reise i Prøysenland

Alf Prøysen tilbrakte mye sin tid på den skolen som nå er Sem Gjestegård. Han var griserøkter på Vøien gård som ligger i nærheten. På Sem traff han Arnljot Høyland som tonesatte mange av Prøysens tekster. Julekveldsvisa ble bl.a. komponert her på Sem, men da med en betydelig mer kontroversiell tekst …

I møterommet Svartdalen i Sæheimr kan vi se bilder av Alf Prøysen som er tatt på Sem.

Sangeren og underholderen Ane Wilberg tar oss gjerne med inn i Alf Prøysens sorg-muntre landskap med nydelig gitarspill og en tekstformidling som kan trollbinde.

Stabburskos

Sem Gjestegård har et hyggelig stabbur, hvor det er uformelt og koselig.

Her er det godt å være etter en kanefarttur eller fottur rundt Semsvann.

Stabbursnadder kan være lefseruller m/røkelaks og reker eller rømmegrøt, spekeskinke, fenalår, spekekjøtt, mårpølse, potetsalat, eggerøre, grønn salat og marinert sopp.

Vårt forslag til meny på Sem Gjestegård

Meny Gupu

Gupu gård ligger sentralt til i Vestmarka og er et populært utfartssted for turfolk fra både Asker og Bærum. Gupu Gård var fra opprinnelsen seter under gården Sem i Asker og senere seter under Vøien Gård i Bærum. Samme slekt har bodd og forpaktet gården i ca. 300 år.

Forrett: Hjortecarpaccio med syltete grønnsaker.

Hovedretter: Skalldyr i filo med urtesaus og kalvefilet med glaserte grønnsaker, potetstrudel og estragonsjy.

Dessert: Créme Brûlée med frukter.

Sem Gjestegård har også menyer de kaller Hajum, Solli og Bergsli.

Litt info

Sem Gjestegård har med sine 47 hyggelige og smakfulle rom, kapasitet til 78 overnattingsgjester. De gulmalte og koselige rom gir gode assosiasjoner til solvarme og står til de ellers landlige omgivelsene. Et godt rom skal være et lunt krypinn, der man etter strevsomme konferansedager eller strabaser i naturen kan lene seg tilbake i ro og trivsel.

Konferansekapasitet

Sem Gjestegård har konferanselokaler fra 2-140 personer. Standard teknisk utstyr er tilgjengelig i alle møterom, i tillegg kan utvidede løsninger ordnes ved forhåndsbestilling. Sem Gjestegård har også trådløst nett for gjester i alle møtelokaler samt overnattingsrom. Som konferansegjest hos blir vi tatt godt vare på av kursvert/vertinne.

Pausemat er viktig for å holde konsentrasjonen oppe gjennom en lang arbeidsdag. Få ting i verden skaper slike hyggelige assosiasjoner som duften av nystekte vafler. Frukt eller grønnsaker med dipp er heller ikke noe dårlig alternativ. Vitaminer gjør som kjent godt for vel kropp som sinn. Når eplehøsten har vært god, serverer de gjerne eplesaft fra egen have i møterommet, dette er et friskt og velsmakende alternativ til brus, og mye sunnere.

Sandungen

Møteromsoppsett: auditorium med bord max 55 personer.

Holtsmark

Berndt Holtsmark startet Nedre Sem i 1886, som ble Sem Landbrugskole, Er vi heldige – eller uheldige – kommer han på besøk nattestid. Hvert sted med respekt for seg selv må jo ha et eget spøkelse.

  • U-bord: 34 personer
  • Klasserom oppsett: 84 personer
  • Kino oppsett: 140 personer

Grana

  • U-bord: 22 personer
  • Klasserom oppsett: 32 personer
  • Kino oppsett: 50 personer

Myra

  • U-bord: 18 personer
  • Klasserom oppsett: 24 personer
  • Kino oppsett: 36 personer

Kolabann

Møtebordoppsett: max 10 personer

Galleriet

  • U-bord: 32 personer
  • Skole oppsett: 50 personer
  • Kino oppsett: 70 personer

Totalt 13 grupperom

Utstyr i alle møterom:

  • Prosjektor
  • Lerret
  • Flipover
  • Whiteboard
  • Trådløst nettverk
  • Blokker og penner
Powered by Labrador CMS