Hvorfor foreta bærekraftige investeringer?

av: Aksjekunnskap
Publisert: 22. januar 2021 kl 00.26
Oppdatert: 8. desember 2021 kl 14.50

Investorer prøver i økende grad å investere bærekraftig, og selskaper så vel som finansielle organisasjoner (f.eks. banker, investeringsselskaper og foreninger) prøver å gjøre seg attraktive ved å vise hvor grønne de er.

Men det er ikke bare de store aktørene på markedet som investerer i grønt. I dag ser vi også flere og flere småaksjonærer som tenker seg godt om før de bestemmer seg for hvilke selskaper de skal investere i, og tendensen er helt klart at flere får øynene opp for bærekraftige investeringer. Bærekraftige aksjer blir mer og mer populært, og er definitivt noe store og små aksjeselskaper gjerne vil kunne tilby. Hvis man ikke har en grønn profil, er man rett og slett ikke så populær på aksjemarkedet lenger.

Det er mange som tenker på kjøp og salg av aksjer som noe som er forbeholdt eksperter og børsmeklere. Det er feil. I dag er aksjehandel en naturlig del av hverdagen til alminnelige mennesker, så vel som unge og gamle, og minstepensjonister og direktører. Hvis du gjerne vil lese litt mer om hvordan man kommer i gang med kjøp og salg av aksjer, så finnes det flere gode introduksjoner til aksjer for nybegynnere.

Bærekraftig investering betyr at vi investerer i aksjer som er klimavennlige.

Hva er bærekraftig investering?

Bærekraftig investering betyr at vi investerer i aksjer som er klimavennlige. Dette kan for eksempel være solceller, vindenergi eller grønn transport. Det viktigste er at investeringene våre utgjør en forskjell for miljøet - eller i det minste ikke er direkte skadelige for miljøet. Mange større selskaper har en såkalt Corporate Social Responsibility (CSR)-strategi. Det er en strategi for hvordan de kan gjøre en forskjell og påta seg sitt sosiale ansvar. Ved å se på selskapets CSR-policy kan man finne ut hvor bærekraftig profilen deres er.

Når vi investerer bærekraftig, vet vi at vi gjør en forskjell for miljøet vårt - det påvirker oss alle og det hjelper oss alle. Vi er med til å redde planeten vår og sikre vår felles fremtid.

Mange måter å hjelpe miljøet på

Alle har sannsynligvis hørt om forskjellige aktivist- og miljøorganisasjoner som på forskjellige måter griper inn der de mener det er nødvendig. Hele syv av FNs 17 verdensmål tar for seg klima og bærekraft, noe som understreker hvor viktig det er å gjøre noe nå, før det er for sent. Men ikke alle kan se seg selv som en aktivist, og det er helt greit. For det finnes mange måter å hjelpe miljøet på.

Ved å fokusere på vår egen hverdag kan vi gjøre en forskjell. Det kan være noe så enkelt som å gjenbruke handleposene, eller noe større som å erstatte bensinbilen med en elektrisk bil. Flere familier dropper fly til fordel for alternative ferier, og det har blitt mer og mer vanlig å se solceller på hustakene. De aller fleste supermarkeder selger nå økologiske varer, og ved å fokusere på ting som vårt daglige eller månedlige forbruk, kan vi lettere beskytte miljøet - og lommebøkene våre.

Alle monner drar

Det er opp til oss å gjøre en forskjell. Gjennom flere generasjoner har vi gjort stor skade på planeten vår, og vi har er en stor oppgave foran oss med å prøve å reparere skadene. Men av hensyn til fremtidige generasjoner - for våre barn og barnebarn - må vi gjøre en innsats. Men det er en enorm oppgave, men alle monner drar. Så gjør deg selv og alle andre en tjeneste og tenk bærekraft og miljø når du investerer.
 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no