Annonsørinnhold

Antall arbeidsskadedødsfall øker – bygg og anlegg er mest utsatt

31 personer døde på jobb i 2021. Antall arbeidsskadedødsfall øker nå etter en lang periode med svært lavt nivå. Dette må arbeidslivet ta på alvor.

Publisert Sist oppdatert

– Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Antall skader i arbeidslivet øker

– Vi ser tendenser til en økning over tid, fra 25 dødsfall i 2016 til 31 dødsfall i 2021. Dette må tas på alvor, forklarer Vollheim nærmere.

Koronapandemien preget arbeidslivet i 2021 med store nedstengninger over hele landet. Akkurat disse fire næringene hvor arbeidsskadedødfallene fant sted har ikke vært påvirket av pandemien i særlig stor grad. Det er derfor lite sannsynlig at pandemien har hatt innvirkning på antall arbeidsskadedødsfall.

Arbeidsskadedødsfallene fant sted i følgende fire sektorer:

  • Bygg og anlegg: 9

  • Transport og lagring: 7

  • Industri: 6

  • Jordbruk: 5

Disse næringene har vært på toppen av statistikken for arbeidsskadedødsfall en lang periode.

Arbeidsmiljøarbeid er viktig for å få ned tallet

– Alvorlige ulykker på arbeidsplassen kan og skal forebygges. Det systematiske arbeidsmiljøarbeidet er en sentral forutsetning for å lykkes med dette. Det skal være trygt å gå på jobb i Norge, sier Vollheim.

Hun legger til:

– Det er viktig at det jobbes systematisk med forebygging på alle nivåer i næringen for å unngå disse ulykkene.

HMS-arbeid har en sentral rolle for å forebygge alvorlige skader og dødsfall i arbeidslivet. Arbeidsgiver skal gjennomføre HMS-arbeid på alle plan og har hovedansvaret for arbeidsmiljøet. I tillegg er arbeidsgiver pliktig til å melde fra og registrere alle skader.

– Det er arbeidsgiver som har ansvar for sikkerheten. Det er likevel viktig å fremheve at arbeidsmiljøloven gir arbeidstakerne både en rett og en plikt til å avbryte arbeid som de mener ikke kan utføres uten å medføre fare for liv eller helse, forklarer Vollheim.

Arbeidsmiljøloven § 1-1 sier følgende:

“Å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon. Den skal gi full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger. Dessuten skal den velferdsmessige standarden til enhver tid være i samsvar med den teknologiske og sosiale utviklingen i samfunnet.”

Arbeidstilsynet følger opp arbeidsmiljøloven og gjør jevnlige undersøkelser for å oppdage årsaken til ulykker. For eksempel, Arbeidstilsynet utførte en aksjon i byggebransjen i 2020 hvor farlig arbeid ble stanset i 1 av 3 tilsyn. Du kan lese mer om arbeidsmiljøloven her, samt få rådgivning fra advokat om noe er utydelig.

Bygg- og anleggsbransjen er mest utsatt for arbeidsskadedødsfall

– Til tross for at antall arbeidsskadedødsfall samlet har gått ned de siste ti årene, ser vi ikke denne utviklingen i bygge- og anleggsvirksomhet, der antallet har holdt seg stabilt siste ti år. Tatt i betraktning at store deler av næringen jobber godt og systematisk med forebygging av alvorlige ulykker, er det altfor mange som omkommer på jobb, sier Vollheim.

Bygg- og anleggsbransjen registrerte ni arbeidsskadedødsfall i 2021, åtte i 2020 og ni i 2019. Tallet har derfor holdt seg stabilt. Dersom man ser på antall arbeidsskadedødsfall i bygg- og anleggsbransjen i et tiårsperspektiv fra 2011 til 2020, kan man konkludere med gjennomsnittlig åtte dødsfall per år.

To av de omkomne var utenlandske arbeidere. Årsaken til arbeidsskadedødsfallene er svært varierende, men det er likevel mulig å se visse mønstre. Det er nemlig to dødsårsaker som går igjen: klemulykker og fallulykker.

– Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakerne jobber sikkert i høyden, og at arbeidsutstyr som sag er utstyrt med pålagte verneinnretninger. Vi stanser arbeidet når det er overhengende fare for liv og helse, og kan også ilegge overtredelsesgebyr ved brudd som utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for arbeidstakerne, forklarer Vollheim.

Størst økning i industrinæringen

Industrinæringen opplevde størst økning i arbeidsskadedødsfall i 2021 med seks omkomne. En av de omkomne var utenlandsk arbeidstaker. To arbeidstakere døde i 2020 og tre i 2019. Følgende deler av næringen var berørt av dødsfallene i 2021:

  • Metallindustri: 3

  • Næringsmiddelindustri: 1

  • Papirindustri: 1

  • Maskin og utstyr: 1

Omtrent samme nivå innen jordbruk og transport

7 arbeidstakere innen transportnæringen døde i 2021. Dette tallet har holdt seg stabilt de siste årene. Seks av dødsfallene skyldes trafikkulykker og en ulykke skyldes klemulykke. Tre av de omkomne arbeidstakerne var fra utlandet.

Tallet har også holdt seg stabilt innen jordbruk. Fem døde i 2021, seks i 2020 og fire i 2019. Alle de omkomne var norske arbeidstakere. To personer døde på grunn av antatt angrep av okser, ett dødsfall skyldes fallulykke og to dødsfall skyldes klemulykke.

Trafikkulykker og klemulykker dominerer

De hyppigste ulykkestypene i 2021 var trafikkulykker og klemulykker. 12 arbeidstakere døde på grunn av at de ble fanget eller klemt, hovedsakelig av maskiner og kjøretøy. Åtte arbeidstakere døde som følge av trafikkulykker.

Omtrent halvparten av alle dødsfallene involverte kjørbart arbeidsutstyr eller kjøretøy. Tap av kontroll av kjøretøy og kjørbart utstyr kan føre til både dødsfall og alvorlige skader. Kjørbart utstyr inkluderer lift, truck og traktor.

Powered by Labrador CMS