ANNONSØRINNHOLD

Derfor er en mer bærekraftig tilgang til IT nødvendig

Av: Refurb
Publisert: 17. mars 2022 kl 13.25
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Veldig mye elektronikk blir kastet i dag – faktisk før det er helt ferdigbrukt.

”Bruk-og-kast”-kulturen og vår hyppige utskiftning av elektronikk (som ofte fortsatt er i ganske fin stand), er en av de store miljøsynderne i dagens samfunn.

Det er selvfølgelig vanskelig å unngå alt forbruk. Vi kan søle kaffen i datamaskinen, mobilen kan mistes ut av lommen på sykkelen, og batterier, ja, de kan bli utslitt – men når man står i den situasjonen, og er nødt til å erstatte sin gamle elektronikk, så handler det om å endre atferd – å tenke at det ikke er nødvendig å gå ut og finne den nyeste modellen, men heller tenke mer langsiktig og velge noe som allerede har blitt brukt før. På den måten kan vi unngå ny-produksjon og masse sløsing med ressurser.

Vi skal nemlig unngå ny-produksjon, fordi hver gang en datamaskin skal produseres anslås det at man har behov for halvannet tonn vann og omkring 20 kg farlige kjemikalier. Faktisk brukes 80 % av all den energien en datamaskin bruker i hele dens levetid, alene på produksjonen – de resterende 20 % brukes gjennom flere års bruk.

I tillegg skal vi også regne med miljøpåvirkningen av den elektronikken vi kaster. E-avfall (elektronisk avfall) påvirker vårt miljø veldig negativt. Ifølge PACE (Platform for Accellerating the Circular Economy), anslås det at hele 70 % av alle giftige avfallsstoff kommer fra e-avfall. F.eks. så inneholder en gjennomsnittlig smarttelefon bl.a. 16 % kjemikalier – og hvis disse ikke håndteres korrekt, kan de være ganske så giftige.

Hvis vi ikke stopper opp og bremser den stigende mengden e-avfall, vil det ha en enormt negativ innflytelse på kloden vår.

Resirkulert kvalitets-IT til private og bedrifter

Refurb har tatt opp kampen og arbeider for å redusere det miljømessige fotavtrykket innen IT-bransjen. Refurb ble grunnlagt tilbake i 2008 av kostskolekammeratene Ulrik, Martin og Peter – faktisk hjemme i garasjen til Martins foreldre. Refurb har blitt en del større siden dengang, og er i dag en av de ledende IT-renovererne i Skandinavia.

I praksis kjøper Refurb opp større partier med brukt IT-utstyr fra større virksomheter og offentlige institusjoner, med renovering som mål. Selv om den enkelte virksomheten har avskrevet deres IT i regnskapet, og derfor skiftet det ut med nytt, så arbeider Refurb med tankegangen om at de enkelte maskinene saktens kan være nyttige i flere år fremover. Verdiene skal ikke gjemmes i kjelleren, de skal i sirkulasjon.

Før en ny kunde får glede av produktene, sørger Refurb for at alle data slettes med de sikreste datasletningsmetodene. Deretter blir utstyret 100 % rengjort, renovert og installert med den nyeste programvareen.

IT-utstyr, som Refurb ikke kan bruke direkte på nytt, demonteres slik at de delene som fungerer kan brukes. Resten fordeles etter materialtype og sendes til resirkulering, hvor de omdannes til nye materialer, som kan brukes til ny produksjon. Kanskje enda en datamaskin som kan kjøpes brukt på et senere tidspunkt?

Du kan spare enorme ressurser ved å kjøpe brukt fremfor nytt

Det ligger mange fordeler i det å velge resirkulert fremfor å kaste og kjøpe nytt.

Reparasjon og istandsettelse av mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett, som har blitt brukt av en tidligere eier, sparer enorme ressurser for både miljøet og lommeboka.

Ved å kjøpe IT-utstyret ditt hos Refurb, sparer du de 80 %-ene med energi som forbindes med produksjonen. Miljøet skånes derfor for den store CO2-belastningen som den konstante produksjonen av nye produkter forbindes med.

I tillegg kan du spare opptil 50 % av prisen sammenlignet med en tilsvarende ny ved å velge brukt-alternativet.

Vil du være med på å bidra til en mer bærekraftig bruk av IT-utstyr? Da kan du finne din neste datamaskin, telefon eller nettbrett i  nettbutikken til Refurb.