Husk å søke om visum når du skal på ferie

av: We Digitize
Publisert: 3. januar 2022 kl 12.37
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Hvorfor trenger man et visum?
Du har nok antagelig reist uten å tenke på et visum før. Det er nemlig mange land som ikke krever at du har et, og du kan for eksempel reise i Europa uten å forberede noe før avreise. Saken er likevel annerledes i mange land i Afrika, Asia og Oseania, for her trenger du ofte visum. det finnes forskjellige måter å søke på, men det aller smarteste er å søke på nett. Du kan nemlig få et evisa, slik at du slipper stresset med å søke og mota analogt. Det er raskt og enkelt, og nå når man er så vandt til digitale løsninger så passer det nok best for de fleste.

Slik søker du

Så, hvordan søker man om et slikt visum? Det første du må gjøre er å finne ut om landet du skal til krever visum, og ikke minst, hvilket visum du skal ha. Det finnes mange grunner til å søke om et visum, blant de vanligste grunnene er:

  •       Turisme eller ferier
  •       Transitt på lange flyvninger
  •       Besøke familie og venner
  •       Studere ved en høyere utdanningsinstitusjon
  •       Jobb i utlandet
  •       Bli med en ektefelle eller en partner
  •       Delta på en forretningskonferanse eller workshop
  •       Spesialisert medisinsk behandling
  •       Start av egen bedrift eller investering i muligheter. 

Når du har funnet ut hvilket visum du skal søke etter, og hva kravene er for innreiselandet, så er det også lettere å vite hvilke dokumenter du trenger å finne frem. Noen visa krever enkelt nok kun informasjonen fra passet ditt, mens du i andre tilfeller må finne frem økonomiske bevis, forsikringer, adresse for oppholdssted under ferien og lignende.

Etter du har søkt og betalt visumavgiften på nett, blir det godkjente visumet sendt til deg som PDF-fil på mail eller SMS. Deretter er det din oppgave å skrive ut dokumentet og lagre det på et trygt og tilgjengelig sted når du reiser.

Behandlingstid, pris og gyldighet

Dersom du skal til et sted der du trenger visum, så er det en virkelig god ide å planlegge visum i god tid. Det kan nemlig ta mellom tre til åtte dager å behandle en visumsøknad, avhengig av land, og det er lurt å ha litt ekstra tid dersom det skulle bli avslått. Prisen varierer også fra et visum til et annet, men det koster som regel mellom 99 og 149 euro. Gyldigheten til et visum kan enten starte fra dagen du reiser inn i landet, eller fra dagen det ble godkjent. Mange visum varer en måned, mens noen varer lengre. Her gjelder det å vite hvor lenge du skal være utenlands, og når du trenger det.

Det er mye man skal tenke på når man skal ut å reise, og innimellom kan det hele bli litt overveldende. Likevel er det viktig at du fikser ting som for eksempel visum, fordi det er et reisedokument som i noen tilfeller er helt nødvendig for å kunne komme inn i lander. Dersom du skal reise til et land i Asia, Afrika eller Oseania er det alltid en god ide å starte med å finne ut om du trenger et visum, gjerne før du bestiller billetter, slik at du er sikker på at du rekker å bestille et visum i tide.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no