Annonsørinnhold

Typer skadelig programvare som du bør være oppmerksom på

Vi lever et stadig mer digitalt liv, noe som også har økt risikoen for at man utsettes for skadelig programvare. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva man må beskytte seg mot i en digital hverdag. Hva er for eksempel skadelig programvare?

Publisert Sist oppdatert

­Etter hvert som stadig mer av informasjonen vår lagres digitalt, har enhetene våre blitt populære mål for hackere. Da snakker vi gjerne om malware (eller skadelig programvare), men dette er noe som kommer i mange former og farger. Malware er nemlig kun en fellesbetegnelse på ormer, virus, trojanere, løsepengevirus, bots, botnets, adware, spyware, rootkits, malvertising og en rekke andre former for malware.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen typer skadelig programvare du bør kjenne til, samt hvordan du kan redusere risikoen for at enheten din infiseres av disse.

Hva er skadelig programvare?

Skadelig programvare har som oftest til hensikt å skaffe tilgang til sensitive opplysninger på en enhet. Dette vil i de fleste tilfeller handle om økonomisk vinning, men det er også flere typer malware som kun har til hensikt å ødelegge mest mulig. Vi skal derfor se på noen av de vanligste typene, slik at du vet hva du står overfor i kampen mot skadelig programvare.

Ormer

Ormer er en populær type programvare som hackere bruker for å oppnå tilgang til ulike enheter eller nettverk. Disse er ikke avhengige av bestemte programmer eller lignende, noe som gjør dem svært effektive for hackere. En orm trenger kun et svakt punkt i nettverket for å kunne oppnå tilgang, og vil deretter bevege seg stille rundt for å oppnå formålet sitt. Dette kan eksempelvis være å installere en bakdør for hackere eller stjele bestemte opplysninger fra systemet.

Ransomware

Ransomware, eller løsepengevirus som det ofte kalles, er en annen type skadelig programvare. Disse oppnår gjerne tilgang ved at noen på nettverket utilsiktet laster ned et skadelig program. Slik programvare kan skjule seg i vedlegg eller lenker fra ukjente nettsider. Akkurat som navnet tilsier, er hensikten med ransomware at man krever løsepenger for å låse opp filer igjen. Et slikt program vil gjerne kryptere hele eller deler av nettverket og deretter kreve betalt for å gi eierne tilgang igjen. Flere store bedrifter har blitt utsatt for denne typen angrep de siste årene.

Spyware

Noen virus går helt stille i dørene, og dette er gjerne fordi de har til hensikt å stjele informasjon. Såkalt spyware er nettopp det det høres ut som, et program som spionerer på enheten din. Det kan hende at den kopierer filer fra disken din eller at den loggfører aktivitet. Uansett vil den kunne oppnå tilgang til informasjon som befinner seg på enheten over tid. Dette er spesielt vanlig på bedriftsnett, der fremmede stater eller konkurrenter forsøker å tilegne seg hemmeligheter.

Botnets

Hackere som skal utføre DDoS-angrep vil trenge enorme mengder data, og dette får de gjerne gjennom et botnet. Dette er et program som søker rundt på nettverket etter svakheter i ulike enheter og deretter legger inn en skadelig kode på enheten. Formålet med dette er at man kan oppnå tilgang til enheten og dermed bruke den som del av et botnet. I noen tilfeller kan man bare oppleve at enheten blir tregere, men botnets kan også hindre brukeren helt i å bruke maskinen.

Slik beskytter du deg mot skadelig programvare

Selv om det kan virke litt mørkt til tider, finnes det heldigvis en rekke tiltak du kan gjøre for å beskytte enheten din. Vi har derfor samlet noen gode forholdsregler du bør ta for å slippe å få skadelig programvare på enheter på nettverket ditt.

Bruk en VPN

Bruk av en VPN kan være et godt tiltak for å skjerme enheten din mot dataangrep. Det er imidlertid mange som lurer på hva en VPN er, og det skal vi raskt forklare. En VPN, eller Virtual Private Network som det egentlig står for, er en virtuell tunnel mellom enheten din og en ekstern server. Alle data som sendes mellom disse vil bli kryptert, noe som gjør det svært vanskelig for hackere å finne enheten. Du kan dermed beskytte enheten din ved å kryptere dataene gjennom en VPN når du surfer på nettet.

Unngå mistenkelige lenker og vedlegg

Skadelig programvare spres gjerne gjennom lenker og vedlegg, noe som gjør e-poster til den vanligste metoden. Du bør derfor være skeptisk til å laste ned vedlegg og åpne lenker som du ikke kan verifisere, spesielt fra ukjente avsendere.

Oppdater programvaren din

Som vi allerede har vært inne på, er det gjerne svakheter i programvare som er utgangspunktet for hackere. Derfor er det viktig å sørge for at all programvare er tilstrekkelig oppdatert for å få med seg alle viktige sikkerhetsoppdateringer.

Beskytt enhetene dine med antivirus

Antivirus kan være et lurt tiltak for å unngå de vanligste angrepene. Antivirusselskaper følger aktivt med på hva som skjer i markedet. og programvaren deres kan fungere som et skjold mot en rekke ulike typer angrep. I tillegg kan det være greit å skanne enheter med jevne mellomrom for å fange opp eventuelle filer som burde slettes.

Powered by Labrador CMS