Arbeidsliv

Nav-direktør Hans Christian Holte mener den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom en periode med inflasjon og høyere renter.

Nav tror arbeidsledigheten vil stige litt

Noen flere kommer til å bli helt arbeidsledige i år og neste år, ifølge Nav. Andelen ventes å stige fra 1,8 prosent til 2,1 prosent.

Publisert Sist oppdatert

­Høy prisvekst, økte renter og svakere etterspørsel etter norske varer gjør at Nav venter at ledigheten vil tilta noe. I år oppgir i gjennomsnitt 53.000 personer at de er helt ledige, men dette vil øke til 61.000 neste år, ifølge arbeidsmarkedsprognosen.

– At kostnadene øker er og vil fortsatt være merkbart for både bedrifter og folk flest. Vi venter derfor at etterspørselen etter arbeidskraft vil gå noe ned, og at ledigheten vil fortsette å øke noe, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Det er først og fremst i konjunkturutsatte yrker at ledigheten øker. Det gjelder bygg og anlegg og innen IT- og ingeniørfag.

Arbeidsledigheten økte

Arbeidsledigheten var på 3,6 prosent i februar, opp 0,1 prosent fra januar. Antall jobber gikk samtidig ned med over 4.500, ifølge SSB.

Det var 105.000 arbeidsledige i februar, noe som er en økning på 10.000 siden tilsvarende måned året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

– I april 2022 var antall arbeidsledige på sitt laveste nivå siden sommeren 2012. Men de ti siste månedene har vi sett en lav, men jevn vekst i ledigheten, opp til et antall på 105.000 i februar 2023, skriver SSB.

Flere kvinner i arbeidsstyrken

Blant menn er utviklingen i arbeidsstyrken flat, som betyr at arbeidsledigheten blant menn i stor grad speiler en tilsvarende nedgang i sysselsettingen.

Blant kvinner øker imidlertid arbeidsstyrken en god del, og kvinner har økning i arbeidsledigheten og stabil sysselsetting.

– Det meste av økningen i antallet ledige siden april 2022 har kommet som følge av økt tilbud av arbeidskraft blant kvinner, sier seniorrådgiver Erik Horgen i SSB.

Kraftig økning i befolkningen

Samtidig som det er en betydelig økning i antall personer i arbeidsstyrken, er det en nedgang i andelen som er tilgjengelige på jobbmarkedet. Det skyldes at befolkningen har økt mer enn vanlig i det siste, i hovedsak som følge av flyktninger fra Ukraina.

Nedgangen i antall jobber tilsvarer 0,2 prosent og kommer etter en høst med sammenhengende vekst.

I februar var det i hovedsak nedgang i antall jobber i bygge- og anleggsvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting, samt industri og helse- og sosialtjenester.

Tror på fortsatt lavt nivå

Fjoråret var preget av rekordhøy etterspørsel og stor mangel på arbeidskraft. Ledigheten falt til det laveste nivået siden finanskrisen, men for noen måneder siden begynte det å øke svakt igjen. Holte understreker at nivået fortsatt vil ligge lavt.

– Vi venter altså at den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom møtet med høy inflasjon og økte renter, sier Holte.

Tre av fire ledige er i utsatt gruppe

En stor andel av dem som er helt ledige, anses å være i en gruppe som er utsatt på arbeidsmarkedet. Disse er prioritert for oppfølging fra Nav. Ved utgangen av februar var 76 prosent av alle som er helt ledige eller på arbeidsmarkedstiltak, i denne gruppen.

Dermed er tre av fire arbeidssøkere i en gruppe som er prioritert for oppfølging. De er enten yngre enn 30 år gamle, har ikke fullført videregående skole, er innvandrere eller de er i ferd med å miste dagpengene sine.

– Disse fortjener å få muligheten til å komme i jobb og bli i jobb. Vi trenger å samarbeide tettere med både arbeidsgivere og utdanningsmyndighetene for å lykkes med å inkludere flere i arbeidslivet, sier Holte.

Venter flere ukrainere i jobb

Ledighetstallene gjenspeiler også at det har kommet flere flyktninger til landet. I fjor ble 18.700 flyktninger fra Ukraina bosatt, og bare 9 prosent av dem var i jobb ved utgangen av året.

Nav har imidlertid grunn til å tro at flere av disse ønsker seg ut i jobb, og at flere vil bli sysselsatt i løpet av året.

Powered by Labrador CMS