Arbeidsliv

BARE LITT UENIGE? Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor hevder det ikke har vært noen maktkamp mellom dem, men at de har vært uenige om konkrete saker.

Brekke er styrket

Konsernsjef Sigve Brekke er styrket, styreleder Gunn Wærsted er svekket, mens Telenor er den store taperen. Det er konklusjonen til flere eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Etter et maratonmøte i Telenor-styret mandag og tirsdag vedgikk styreleder Gunn Wærsted på en pressekonferanse onsdag at hun i høst ba konsernsjefen om å vurdere sin stilling. Bakgrunnen var uenighet om etiske overtramp, strategi og styring.

Nå mener hun det beste for Telenor er at begge fortsetter.

– Vi har hatt ulike vurderinger av enkeltsaker. Nå har styret konkludert i disse, sier Wærsted, som flere ganger gjentok at det ikke dreier seg om en personkonflikt.

Wærsted fikk gjentatte spørsmål om hva som gjorde at hun sammen med resten av styret nå kan stille seg bak Brekke, men unnlot å gå i detalj. Hun innrømmet imidlertid at tanken på å gå av har streifet henne. Brekke ville ikke svare på om han hadde vurdert det samme.

Brekke styrket

Karriere- og lederekspert Thorleif Solstad i Solstad Gruppen, som tidligere har hatt sjefsstilling i Telenor-konsernet, er ikke i tvil om hvem som har kommet styrket ut av uroen i Telenor-toppen.

– Det er ingen tvil om at Brekke kommer styrket ut av dette. Han nektet å følge anmodningen om å avslutte sitt arbeidsforhold og har nå full tillit i styret. Imens slår Wærsted full retrett. Hun er svekket, fastslår Solstad overfor E24.

Han mener imidlertid at Telenor ikke har fått den avklaringen selskapet trengte etter en seks måneder lang strid om Brekkes stilling. Resultatet av kaoset er et forskjøvet maktforhold med en sterkere administrerende direktør.

Ingen avklaring

BI-professor og PR-ekspert Peggy Brønn ser heller ingen avklaring og synes det er vanskelig å fastslå hva som er sant og hva som ikke er sant.

– Dersom de var enige om å be ham fratre, hvorfor har de nå tillit til ham? De har blitt presset til å ordne opp i dette i det offentlige rom, men jeg ser ikke at saken nå er ute av verden. Det er for mange ubesvarte spørsmål, sier Brønn til E24 og legger ikke skjul på at det er Telenor som er den store taperen i denne saken.

– Disse interne konfliktene bygger ned renommeet, og organisasjonen må få kontroll på dem, sier hun.

Han er styrket, hun er svekket

Oppsigelse

Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng levner heller ingen tvil om at Telenor styrer i motvind, og at Wærsteds snuoperasjon har svekket henne kraftig. Han mener prosessen hun ledet for å få Brekke ut av sjefsstolen, vanligvis er ensbetydende med en oppsigelse.

– En konsernsjef kan ikke fungere uten en styreleders tillit, sier Storeng til NRK.

Men istedenfor at Brekke forsvant ut svingdøren på Fornebu, ble sjefen sittende med styret i ryggen, mens Wærsted sto igjen alene. Wærsted har forsøkt å rydde opp i grums, men har gjort det på en uprofesjonell måte, mener han.

– Hun kan ikke ta en ny fight med Brekke: Han er styrket, hun er svekket, sier Storeng.

Dersom de var enige om å be ham fratre, hvorfor har de nå tillit til ham?

Økonomisk kriminalitet

En av Telenors store problemsaker dreier seg om utbetalinger til politiet og forsvaret i Bangladesh i form av støtte til arrangementer og oppussing av en kantine.

Utbetalingene var brudd på selskapets etiske retningslinjer, ble det slått fast i 2013, da Brekke var sjef for Telenor i Asia og styreleder i datterselskapet Grameenphone. Til tross for at det ble satt i verk tiltak, viste en gransking tidligere i år nye utbetalinger i strid med reglene.

Telenor har vedgått at det også er begått brudd på selskapets retningslinjer i leieavtaler inngått i Thailand, samt at det er mistanke om økonomisk kriminalitet i et tredje land.

Powered by Labrador CMS