Arbeidsliv

Flere eldre og høyere levealder øker behovet for helsepersonell og særlig sykepleiere.

Én av fem nyutdannede sykepleiere jobber ikke i helsetjenesten

– En måte å møte det økte behovet på er ved å utdanne flere. I tillegg er det viktig at utdannede sykepleiere ønsker å forbli i yrket gjennom et langt arbeidsliv, påpeker SSB.

Publisert Sist oppdatert

Det er ventet at behovet for sykepleiere og annet helsepersonell vil øke kraftig i årene som kommer. Flere eldre og høyere levealder øker behovet for helsepersonell og særlig sykepleiere.

Nå viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå at én av fem sykepleiere ikke jobber i helsetjenesten ti år etter fullført utdanning. Samtidig vil behovet for sykepleiere øke i årene som kommer.

«Hvis ikke flere fortsetter i yrket, vil underskuddet av sykepleiere i fremtiden kunne bli enda større,» skriver artikkelforfatterne av rapporten.

Over halvparten utenfor tjenesten

SSB har fulgt de 3452 nyutdannede sykepleierne som var nyutdannet våren 2004 i Norge sine bevegelser i arbeidslivet gjennom en tiårsperiode.

De fleste av sykepleierne jobber innenfor helsetjenesten i denne perioden, men andelen som ikke jobber i helsetjenesten øker, men mest de fire første årene. Sykepleierne kan av ulike årsaker gå inn og ut av jobb i helsetjenesten.

SSB påpeker at det ikke nødvendigvis er de samme personene som står utenfor helsetjenesten fra år til år, men over halvparten er utenfor tjenesten i ett eller flere år.

Ønsket om å slutte var størst blant unge og blant dem som hadde jobbet færrest år

Sykepleiere som jobber i helsetjenesten, omfatter sykepleiere i spesialisthelsetjenesten, helse- og omsorgstjenesten, kommunehelsetjenesten og annen helsetjeneste.

Sykepleierne som ikke jobber i helsetjenesten, kan i hovedsak deles i to grupper. Den ene gruppa består av personer som av ulike årsaker ikke er i jobb.

Den andre gruppa består av personer som slutter i helsetjenesten for å begynne i andre næringer. Disse jobber hovedsakelig innen offentlig administrasjon, sosialtjenester, undervisning, butikk og vikarbyråer.

Misnøye og mistrivsel

Forskning viser at årsakene til at sykepleiere velger å slutte er sammensatte, men at mange ønsker å slutte på grunn av misnøye og mistrivsel på jobben. Blant sykepleiere på norske sykehus er det en fjerdedel som kunne tenke seg å slutte i jobben som følge av misnøye.

Av disse igjen var det rundt en tredjedel som ville slutte helt å jobbe som sykepleier. Det vil si at cirka 10 prosent av alle de spurte hadde et ønske om å slutte helt å jobbe som sykepleier, som følge av misnøye med jobben.

Medvirkende årsaker var stor arbeidsbelastning, stort tidspress, for få sykepleiere på jobb, ubekvem arbeidstid, for lav lønn og at de ikke hadde fått en heltidsstilling

Andre undersøkelser oppgir mer konkrete årsaker til at man ønsker å slutte eller skifte jobb. En undersøkelse blant sykepleiere som jobber i helse- og omsorgstjenesten, viser at 49 prosent av sykepleierne ønsket å slutte i jobben eller var usikre på om de ville slutte.

Medvirkende årsaker til dette var stor arbeidsbelastning, stort tidspress, for få sykepleiere på jobb, ubekvem arbeidstid, for lav lønn og at de ikke hadde fått en heltidsstilling. Ønsket om å slutte var størst blant unge og blant dem som hadde jobbet færrest år.

Powered by Labrador CMS