Arbeidsliv

Å bli frosset ut er det verste

Å bli ekskludert og frosset ut på jobben kan være mer skadelig enn annen, mer trakasserende mobbing, viser studie.

Publisert Sist oppdatert

Når vi er på jobben, har de fleste av oss ikke bare et ønske om å gjøre en god jobb, utvikle oss og tjene penger. De fleste har også et behov for å føle at vi hører til i den organisasjonen vi jobber i. Dermed kan det da også ramme hardt hvis opplever å bli ekskludert fra fellesskapet.

En studie fra forskere fra tre canadiske og en iransk forsker canadiske viser at det å bli ignorert på jobben, er mer skadelig for det fysiske og psykiske velværet enn annen, trakasserende mobbing. Når folk fryses ut, øker sannsynligheten for at de mistrives, får helseproblemer og slutter i jobben, skriver iedp.com i en omtale av studien.

Føler seg verdiløse

Sandra Robinson, professor i HR og organisasjonsadferd ved canadiske Sauder School of Business er en av forskerne bak studien. Hun sier til iedp.com at man gjerne tror at det ikke er så ille å overse folk, ut fra en tanke om at hvis du ikke har noe hyggelig å si, la være å si det. Man tenker ikke over at det kan være så skadelig.

Men det som skjer, ifølge professoren, er at folk som blir oversett føler seg hjelpeløse. De føler at de ikke har verdi nok som mennesker til å få oppmerksomhet. Studien «Is negative attention better than no attention? The comparative effects of ostracism and harassment at work»er blitt publisert i Organization Science.

Norske studier

Mats Glambek disputerte høsten 2016 til doktorgrad ved Universitetet i Bergen med en avhandling om mobbing og utstøting i arbeidslivet. Med bakgrunn i tre empirske studier viste Glambek at det var en klar sammenheng mellom mobbing i arbeidslivet og indikatorer på utstøting.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS