Arbeidsliv

Den globale elitens lønn vokser i rekordfart igjen

Avgangselever fra de globale eliteskolene tjener stadig bedre

Publisert Sist oppdatert

Studenter som har gått på en av de hundre høyest rangerte handelshøyskolene i verden, tjener i snitt 142.000 dollar i året tre år etter å ha forlatt skolebenken. Summen tilsvarer om lag 1,2 millioner kroner. Det viser en gjennomgang som Financial Times har gjort.

Det er ingen skandinaviske skoler på listen over de hundre beste stedene for å ta en såkalt Master of business administration, eller MBA. Høyest rangert er Insead som holder til i Frankrike og Singapore. Deretter følger de amerikanske skolene Stanford, Wharton og Harvard.

I fjor tjente et tilsvarende kull 135.000 dollar i snitt. Det betyr at den årlige lønnsøkningen var på 5,2 prosent. Man må tilbake til 2006 for en finne en tilsvarende frisk lønnsvekst. I årene etter finanskrisen stagnerte lønnen også for denne gruppen, men siden 2013 har veksten aksellerert.

Det er en kjensgjerning at enkelte individer trekker opp snittet når de får en svært godt betalt stilling. Også innad i den globale eliten kan ulikheten være høy. Dessverre oppgis det ikke i undersøkelsen hvordan medianlønnen har endret seg for de med eliteskoler på CVen tre år etter skolen.

Men på nettsiden Payscale oppgis det at en medianamerikaner med MBA og 1-4 år erfaring tjente rundt 60.000 dollar i året, altså godt under halvparten av gjennomsnittslønnen.

Powered by Labrador CMS