Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Flere unge overlever alvorlig sykdom – og trekker med det opp uførestatistikken.

Flere overlever alvorlig sykdom

Publisert Sist oppdatert

323.000 personer mottok uføretrygd ved utgangen av tredje kvartal. Det er over 5000 flere enn på samme tid i fjor, og utgjør 9,6 prosent av befolkningen i alderen 18-67.

Det viser den seneste oversikten fra Nav.

Det er samme andel som forrige kvartal, men sammenlignet med samme tidspunkt i 2016 var det en økning på 0,1 prosentpoeng.

– Det er små endringer fra kvartal til kvartal i andelen som mottar uføretrygd, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Av de som starter på uføretrygd kommer syv av ti fra arbeidsavklaringspenger, mens én av ti nye uføre kommer fra sykepenger, viser oversikten.

Blant de som slutter på uføretrygd går åtte av ti over til å motta alderspensjon.

Flere unge

Selv om den totale andelen uføre har holdt seg stabil lenge, har det skjedd endringer over tid: flere unge og færre eldre blir uføre.

At det er blitt flere unge uføre over tid må sees i sammenheng med at flere med alvorlige sykdommer overlever lenger på grunn av bedre medisinsk behandling, ifølge Nav.

Om lag 60 prosent av de unge uføre har en psykisk lidelse. I denne gruppen er det flest med lett psykisk utviklingshemming, autisme, Aspergers syndrom og ADHD.

Men fortsatt er gapet mellom unge og eldre uføre stort.

Unge uføre utgjør nå 1,8 prosent av befolkningen i alderen 18-29 år, viser oversikten. Til sammenligning er 32 prosent av aldersgruppen 65-67 år uføretrygdet.

Aldersgruppen hvor uføreandelen har økt mest det seneste året er 30-34 år, med 0,3 prosentpoeng. Aldersgruppen som har gått mest ned er 65-67-åringene, med 1,0 prosentpoeng.

Powered by Labrador CMS