Arbeidsliv

ØNSKER VELKOMMEN: Torsdag 5. januar ønsker NHO-direktør Kristin Skogen Lund inviterte gjester velkommen til årets NHO-konferanse. Tema for dagen er: «Made in Norway – på jobb for en grønnere fremtid».

En grønn fremtid «Made in Norway»

«Det blir ingen grønn omstilling med rød bunnlinje».

Publisert Sist oppdatert

Med denne setningen setter NHO-direktør Kristin Skogen Lund standard for tematikken under årets NHO-konferanse som går av stabelen torsdag 5. januar i Oslo Spektrum.

Som vanlig slår NHO på stortromma når de første uken i januar inviterer alt som kan krype og gå i norsk nærings- og samfunnsliv til konferanse. Temaet skal fenge flere og bredere enn kun næringslivet – og gjerne også provosere en smule.

Tidligere har velferdsstaten, kompetanse og produktivitetsvekst gjerne vært tema – og uttrykk som «velferdsfellen» er blant begrepene som er blitt lansert under NHO-konferansene.

I år er tematikken tidsriktig og politisk korrekt: «Made in Norway – på jobb for en grønnere fremtid», går nok hjem hos de fleste. Det handler i bunn og grunn om det de fleste snakker om i disse dager: omstilling.

For mange humanister for det grønne skiftet

Men det blir helt sikkert rom for noen utfordringer også. Konferansen vil ta for seg hvordan norsk næringsliv kan bidra til en grønnere fremtid, og for å få til det må man ha gode rammebetingelser, må vite.

Og Kristin Skogen Lund har allerede klart å hisse på seg enkelte utdanningsmiljøer som oppvarming til årets konferanse: Hun mener det utdannes alt for mange humanister og samfunnsvitere her i landet.

For å skape en grønn framtid mener Skogen Lund og NHO det må kuttes i antall studieprogrammer ved universiteter og høyskoler. Det må bli færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag.

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Aftenposten i forkant av NHOs årskonferanse torsdag denne uka.

Et notat som er laget til konferansen, har fått tittelen Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid. En av konklusjonene der er at det pågår en «pervers konkurranse om studenter», skriver NTB om saken.

NHO selv sier at de vil følgende med årets konferanse:

  • Løfte frem bedrifter, naturressurser, teknologi og mennesker som løser utfordringer knyttet til befolkningsvekst og klimautslipp.
  • Skape en debatt om hva som skal kjennetegne en vare, tjeneste eller idé som er "Made in Norway".
  • Vise at det er mulig å redusere klimautslipp, samtidig som vi skaper verdier og arbeidsplasser.
  • Drøfte hva slags ledelse og rammebetingelser vi trenger på veien mot lavutslippssamfunnet i 2050.

«Bærekraftig omstilling»

NHO-president Tore Ulstein skriver i et innlegg på NHOs hjemmesider følgende om hva som må til for å komme helskinnet igjennom en «bærekraftig omstilling»:

«Ein kan ikkje vedta å lykkast. Eit verkeleg skifte, som skaper ei berekraftig framtid for komande generasjonar, krev noko meir av oss. Omstilling krev erkjenning av tilstanden og innsikt i årsakene, det krev mot og dristigheit, nye rammevilkår og strukturar som legg til rette for endringa vi ønskjer, omstilling krev tankekraft og nye former for samarbeid, og genuin vilje til å tenkje annleis i møte med radikalt nye utfordringar. Og kanskje viktigast av alt, evne til gjennomføring. Alt dette må på plass om arven etter oss skal bli at vi fylte det grønne skiftet med innhold.»

Både statsminister Erna Solberg, NHO-toppene Ulstein og Skogen Lund, samt en rekke toppnavn fra norsk og internasjonalt næringsliv vil bidra under konferansen, som tradisjon tro avsluttes med en stor middag for fiffen.

Konferansen er delt inn i tre ulike bolker:

  • Hvilke utfordringer står vi overfor?
  • Hva kan være norske bedrifters bidrag?
  • Hva skal til på veien til en grønn fremtid?

Dagens Perspektiv vil følge konferansen.

Powered by Labrador CMS