Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det nødvendig med varslingsrutiner for en virksomhet med bare 10 ansatte?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vårt verneombud hevder vi må få på plass skriftlige varslingsrutiner fra 1. juli. I vår virksomhet er vi kun 10 ansatte. Det er vel ikke nødvendig med skriftlige rutiner da? Hva må i så fall slike rutiner inneholde?

Bedriftseier

Svar: Jo, fra 1. juli i år trådte det i kraft nye varslingsregler. Endringene innebærer at reglene om varsling er samlet til et eget kapittel i arbeidsmiljøloven, og at bedrifter som sysselsetter minst 5 arbeidstakere plikter å utarbeide skriftlige varslingsrutiner for intern varsling i samsvar med nye arbeidsmiljøloven § 2 A-1.

Rutinene skal utarbeides i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte. Rutinene skal være skriftlige og minst inneholde oppfordring til å varsle om kritikkverdige forhold, fremgangsmåte for varsling og fremgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av varsling. Rutinene skal være lett tilgjengelig for alle arbeidstakere i virksomheten. Etter forholdene i bedriften kan det være hensiktsmessig med mer utfyllende rutiner, og det er i så fall viktig at disse ikke begrenser arbeidstakers rett til å varsle etter arbeidsmiljøloven.

Dere kan finne mer informasjon om dette på Arbeidstilsynets nettsider, og dere kan ta kontakt med advokat for nærmere veiledning om hvordan utarbeide gode varslingsrutiner.

SBDL v/advokatfullmektig, Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS