Arbeidsliv

«Det er i rettspraksis lagt til grunn at utbetaling av feriepenger inkludert i løpende lønnsutbetalinger, som et utgangspunkt anses å være til skade for arbeidstaker, og at det derfor ikke er lov til å avtale en slik ordning.»

Kan feriepenger inkluderes i løpende lønnsutbetalinger?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Er avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om at feriepenger inkluderes i lønnen, gyldig? En arbeidstaker hos oss ønsker at feriepengene skal inkluderes i løpende lønnsutbetalinger. Er dette lovlig?

HR-ansvarlig i konsulentfirma

Svar: Nei. Feriepenger skal utbetales når ferien tas det påfølgende år, jf. ferielovens § 11 nr. 1 første ledd. Ferielovens regler kan ikke fravikes til skade for arbeidstakeren ved annen avtale enn tariffavtale. Dette gjelder selv om den ansatte selv ønsker en slik avtale.

Det er i rettspraksis lagt til grunn at utbetaling av feriepenger inkludert i løpende lønnsutbetalinger, som et utgangspunkt anses å være til skade for arbeidstaker, og at det derfor ikke er lov til å avtale en slik ordning. Bakgrunnen for dette er at lovens formål er å sikre at arbeidstakere får feriefritid – og tidspunktet for utbetaling av feriepengene skal være med på å gjennomføre dette. I rettspraksis er det videre lagt til grunn at dette ikke stiller seg annerledes selv om det dreier seg om høyt kvalifiserte arbeidstakere som antas å kunne disponere fortløpende feriepengeutbetalinger til det beste for seg selv.

Dersom arbeidsgiver likevel, i strid med lovens ordning, utbetaler feriepenger samtidig med arbeidsvederlaget, vil arbeidsgiver i utgangspunktet være forpliktet til å betale feriepenger på nytt, selv om dette medfører at arbeidstakeren får dobbelt betaling. Dette gjelder likevel ikke i tilfelle hvor arbeidstakeren selv aktivt og vel vitende om lovens regler har gått inn for utbetaling av feriegodtgjøring i strid med lovens regler med sikte på å oppnå en dobbelt betaling.

SBDL v/ advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS