Arbeidsliv

Skal denne ugressfjerner-roboten betale skatt?

Kan roboter betale skatt?

Bill Gates foreslår å skattlegge roboter. Kritikerne mener forslaget er ulogisk, innovasjonshemmende og vanskelig å gjennomføre.

Publisert Sist oppdatert

Den 17. februar lanserte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates en original idé. Hvis det er sånn at robotene kommer til å ta over en del jobber fremover, hvorfor ikke skattlegge dem?

Dollarmilliardæren mener det er mulig å utnytte robotene til å frigjøre mennesker fra produksjonen av de samme produktene og tjenestene som vi produserer i dag. Slik kan vi kan bli flinkere til å ta vare på våre eldre, få mindre klassestørrelser, hjelpe barn med spesielle behov.

– Dette er jobber der menneskelig empati spiller en stor rolle, og i dag mangler det folk som kan utføre slike jobber, sier Gates i et intervju med Quartz.

Gates mener det ville være en fordel om man kan overføre arbeidsstyrken som vil bli automatisert bort, til disse jobbene som krever såkalte «varme hender».

Millioner av jobber

Men hva med skatten som forsvinner fra jobbene som går til robotene? Ifølge sentralbanksjef Andy Haldane kan 15 millioner jobber forsvinne til automatisering i Storbritannia og i USA kan 80 millioner jobber gå tapt.

– Vi kan ikke bare gi opp denne inntektsskatten, fordi det er ved hjelp av skattemidler vi har muligheten til å finansiere et høyt nivå av «menneskejobber», sier Gates.

Han mener noe kan komme fra profitten som blir generert ved det man sparer på å ikke lønne mennesker, og noe av det kan komme i form av en robotskatt.

MDG positive

Bill Gates er ikke den eneste som har foreslått en egen skattlegging av roboter. I Norge var stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne Rasmus Hansson raskt ute med å omfavne ideen. Til Dagsavisen forteller han at han ønsker å sikre at «gevinstene fra aggressiv automatisering og robotisering av arbeidsplasser ikke flyter ut av landet».

En rapport skrevet på oppdrag for Europaparlamentet har foreslått at det bør opprettes registre for roboter i hvert land og at robotene må «holdes ansvarlige» for jobbene som går tapt. Robotenes eiere bør dermed betale skatter eller bidra til velferd på andre måter.

Den 16. februar ble imdlertid forslaget om at robot-eiere skulle betale skatt stemt ned i EU-parlamentet. Man gikk i stedet inn for en EU-lovgivning som skal regulere fremveksten av roboter og inkluderer et etisk rammeverk for utviklingen av roboter.

Dårlig idé

Flere mener at skattlegging av roboter er en dårlig idé. Et av hovedargumentene mot å skattlegge roboter er at det kan hemme innovasjonen. Spaltist i Bloomberg View Noah Smith skriver at han bekymrer seg for at teknologiutviklingen skjer i takt med fallende produktivitet og økonomiske utviklingen i rike land – det vil si for sakte. «Det største problemet akkurat nå er ikke for mange roboter, men for få. Det å skattlegge ny teknologi, uansett hvordan det gjøres, vil gjøre stagnasjonen verre», skriver han.

En annen skribent Tim Worstall går løs på Gates logikk i en kommentar i magasinet Forbes:

«Det Gates sier er at vi skattlegger arbeidernes produksjon og at vi altså bør skattlegge robotenes produksjon. Men vi skattlegger ikke produksjonen i det hele tatt. Vi kan skattlegge inntekten til arbeideren, og noen ganger kan vi skattlegge forbrukernes konsum, men vi skattlegger ikke produksjonen».

Tidligere finansminister i Hellas Yanis Varoufakis ser for seg at den eneste måten å simulere en inntektsskatt for roboter på er å ta utgangspunkt i årslønnen til mennesket den erstatter. Men økonomiprofessoren ser for seg flere problemer med denne modellen. Roboter forhandler ikke lønn og ikke krever de mer lønn etter ansiennitet eller kapasitet heller.

Powered by Labrador CMS