Arbeidsliv

Positive industritall ved inngangen til 2017

Indikatoren Norsk PMI viser at aktiviteten i norsk industri øker.

Publisert Sist oppdatert

Norsk PMI (Purchasing Manager Index) steg til 51,4 i desember fra 47,8 i november, viser den seneste målingen, publisert mandag morgen.

Indikatoren måler aktivitetsendringer i norsk industri basert på månedlige undersøkelser blant et fast panel på rundt 300 innkjøpssjefer i tilvirkningsindustrien. Målingen er et samarbeid mellom NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og Danske Bank.

PMI-en er en sammenveining av fem ulike delindekser om forhold direkte knyttet til innkjøp. Verdier over 50 indikerer økende aktivitet.

Oppgangen fra november til desember var større enn ventet. Konsensus var at Norsk PMI ville lande på 49.5, skriver sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets i dagens morgenrapport. Det tyder ifølge NIMA på at aktiviteten i industrien tok seg opp igjen etter et kraftig fall i november. Det var særlig en kraftig økning i ordreindeksen som trakk hovedindeksen opp, viser tallene.

– Selv om aktiviteten økte i desember, indikerer tallene at industriproduksjonen steg mindre i 4. kvartal enn kvartalet før, heter det i en melding fra NIMA, som påpeker at tallene også tyder på at svekkelsen i november var midlertidig, eller «tilfeldig støy».

Bruce i Nordea understreker at indeksen ikke vektlegges av meglerhuset, men at markedet likevel kan reagere ved svinginger i Norsk PMI.

Moderat vekst

Produksjonsindeksen steg fra 48,6 i november til 51,0 i desember. Det indikerer en positiv, men moderat vekst i produksjonen i desember etter fallet i november.

– Tallene kan tyde på at produksjonsveksten avtok i årets siste kvartal, men at den fortsatt er positiv, skriver NIMA.

Ordreindeksen steg fra 47,2 i november til 53,1 i desember.

– Det indikerer at ordreinngangen steg igjen i desember etter fallet i november. Bedringen i ordreinngangen skyldtes i størst grad en økning i ordreinngangen fra hjemmemarkedet, etter det kraftige fallet i november.

Sysselsettingsindeksen steg fra 46,8 i november til 49,9 i desember. Dette er den høyeste indeksverdien siden november 2014.

– Tallene indikerer at sysselsettingen i industrien var mer eller mindre uendret i desember, skriver NIMA.

Norsk PMI, desember 2016:

Desember November
PMI51.447.8
Ordreinngang53.147.2
Produksjon51.048.6
Sysselsetting49.946.8
Leverandørers leveringstid54.049.5
Lager av innkjøpte varer46.647.1

Powered by Labrador CMS